Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Portul Hamburg: Creștere a volumului de containere și a transportului feroviar

Anul 2024 a fost marcat de numeroase provocări geopolitice și economice. Comerțul internațional a fost afectat atât de războiul din Ucraina, cât și de conflictele din Orientul Mijlociu, alimentând incertitudinea pe piețele globale. În Germania, producția economică a scăzut cu 0,2%. Producția industrială a înregistrat, de asemenea, o scădere anuală de 4,5%.

Trafic stabil de containere într-un mediu global dificil

În ciuda acestor provocări, Portul Hamburg a raportat încă o dată o creștere a traficului de containere. Tendința pozitivă a traficului de containere cu SUA a continuat în 2024, în timp ce traficul de containere cu China s-a redresat.

La 7,8 milioane TEU, traficul de containere în Portul Hamburg a crescut cu 0,9% față de 2023. Containerele încărcate, care sunt deosebit de importante pentru lanțul valoric, au reprezentat aproximativ 87% din acest volum. Debitul în acest segment a crescut cu 1,2% la 6,8 milioane TEU.

„Rezultatul anual evidențiază reziliența Portului Hamburg într-un mediu de piață dificil. În special, proporția ridicată a fluxului de containere încărcate indică faptul că încărcătorii consideră portul un partener de încredere și o verigă puternică în lanțul logistic global. În plus, transportul interior eficient al portului a avut un an de succes”, analizează Axel Mattern, membru al Comitetului executiv al Port of Hamburg Marketing (HHM).

În total, Portul Hamburg a manipulat 78,7 milioane de tone de mărfuri generale, dintre care majoritatea (77,5 milioane de tone) au fost în containere. Transportul de mărfuri generale convenționale a crescut la 1,3 milioane de tone (+8,7%).

Piețe importante în negru

Comerțul cu China – un factor important pentru Hamburg – a crescut cu 0,7% anul trecut, ajungând la 2,2 milioane TEU. Ca urmare, această țară a rămas cel mai important partener comercial al Hamburgului, înaintea SUA, care a stabilit un nou record cu 685.000 TEU, marcând o creștere de 5%. India, o piață emergentă, a înregistrat, de asemenea, o creștere pozitivă de 2,1%, ajungând la 195.000 TEU. În plus, traficul cu Sri Lanka – cel mai mare centru de transbordare pentru subcontinentul indian – a crescut la 140.000 TEU (+12,4%).

Mai multe nave fac escală la Hamburg

Numărul total de escale de nave cu capacitate de transport de containere în portul Hamburg a crescut cu 0,3 față de anul precedent. Situația de securitate din Marea Roșie continuă să influențeze transportul global de mărfuri. Timpii de tranzit mai lungi conduc la schimbări de rute și la devieri de nave. Ca urmare, mai puține nave Megamax, care sunt utilizate în principal pentru transportul prin această regiune maritimă, au făcut escală la Hamburg. În același timp, volumele de tranzit per apel în portul Hamburg au crescut semnificativ. Prin urmare, navele de containere din clasa Megamax au manipulat în medie peste 10.000 TEU. Aceasta corespunde unei creșteri de peste 20%.

Decarbonizarea influențează producția de vrac

Tranziția energetică nu este mai evidentă nicăieri decât în cifrele privind debitul de mărfuri în vrac. Scăderea utilizării combustibililor fosili a afectat rezultatul traficului. Companiile din industria portuară au importat 3,8 milioane de tone de cărbune, cu 2,1% mai puțin decât în anul precedent. Debitul de produse petroliere minerale a totalizat 5,7 milioane de tone, în scădere cu 21,7%. Această scădere se datorează parțial producției excepțional de mari în 2023. În plus, scăderea cererii din cauza rezultatelor economice mai slabe și a temperaturilor blânde a condus la scăderea importurilor în 2024.

Transportul de mărfuri în vrac a totalizat 33,1 milioane de tone. Aceasta corespunde unei scăderi de 8,6% față de anul precedent. Se remarcă în special creșterea cu 5,6% a importurilor de plante oleaginoase la 3,2 milioane de tone și creșterea cu 9,4% a exporturilor de hrană pentru animale la 1,4 milioane de tone.

Prin urmare, volumul total de mărfuri manipulate în port a fost de 111,8 milioane de tone, cu 2,1% mai puțin decât în anul precedent.

Calea ferată, net superioară în transportul interior

Cu un volum de 5,2 milioane TEU, traficul hinterland din Portul Hamburg a transportat mai multe mărfuri decât în 2023. Transbordarea a atins un volum de 2,6 milioane TEU. În ceea ce privește tonajul, transportul hinterland a reprezentat 83,1 milioane de tone, iar transbordarea 28,7 milioane de tone.

Calea ferată se remarcă în special în repartizarea modală, transportând 46,2 milioane de tone (+1,3% față de anul precedent) și 2,6 milioane de TEU (+2,5%) în 2024. Într-adevăr, transportul feroviar a depășit din nou pragul de 50 %, deținând o cotă de 50,2 % din transportul de containere. Acest rezultat bun se datorează, de asemenea, utilizării ridicate a capacității trenurilor de containere. Calea ferată a câștigat teren și în ceea ce privește repartizarea modală bazată pe tonaj. La 55,6 %, ponderea transportului feroviar a fost cu 2,1 puncte procentuale mai mare decât în 2023. „Rezultatul subliniază poziția noastră de cel mai mare port feroviar din Europa și ne consolidează poziția de lider de piață”, subliniază Axel Mattern, CEO al HHM.

Se preconizează că situația globală va rămâne extrem de volatilă în viitorul apropiat din cauza numărului mare de crize internaționale. În același timp, guvernul german a prognozat o creștere de doar 0,3% pentru economia germană. Acest lucru va continua să influențeze cifrele de trafic din port. Cu toate acestea, mai multe servicii de linie noi, anunțate de Portul Hamburg la începutul anului 2025, semnalează evoluții pozitive în viitor. De exemplu, în februarie a fost lansat un serviciu pentru America de Nord și America de Sud de către companiile maritime CMA CGM și ONE, împreună cu un serviciu pentru India operat de Gemini Alliance.

Articole similare

Ad