Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Prea sarmani pentru a da ceva gratis

Cami Comexim SRL se ocupa de 10 ani cu colectarea si valorificarea (sortarea, balotarea si pregatirea materiei prime pentru combinate) deseurilor nemetalice. Utilizand in special hartie si mase plastice, compania trateaza colectarea ca pe o afacere din care au de castigat ambele parti: si colectorul, dar si cel care ofera deseurile. Mai din convingere, mai din dorinta de a obtine certificarea ISO pentru mediu, companiile aleg din ce in ce mai mult sa apeleze la reciclare, dar se arunca inca multe deseuri reciclabile.
 

Asa cum declara Camelia Chirila, directorul Cami Comexim, „segmentul pe care l-am abordat in 2000, considerandu-l descoperit, a fost «cel mic», respectiv de colectare de la persoane fizice si in cantitati mici de la agentii economici. Asta facem si in prezent, chiar daca necesita un volum mare de munca. Am demarat activitatea cu multa seriozitate si promptitudine, lucru care ne-a ajutat sa fim recomandati ulterior altora. In acest mod am reusit sa extindem paleta de furnizori. In plus, am plecat de la principiul ca aceste deseuri trebuie platite, chiar daca sunt multe firme «surori» care considera ca li se cuvin fara a mai plati pentru ele. In Romania, oamenii sunt mult prea sarmani pentru a da ceva pe gratis”, a precizat Camelia Chirila.
Colectarea merge privita ca o afacere din care au de castigat ambele parti. „In plus, banii rasplateau cumva si spiritul civic al omului, de a recicla”, a mai spus aceasta.
In cadrul societatii, deseurile de hartie, carton si mase plastice sunt sortate. Astfel, hartia va fi grupata pe cinci categorii, cartonul de ambalaj, pe doua sortimente, folia, tot pe doua, respectiv PET-urile si alte mase plastice.
Daca la inceput cantitatile colectate se ridicau la 40 t/luna, in momentul de fata hartia/carton a ajuns la circa 1.500 t/luna, iar masele plastice, la aproximativ 100 t/luna.

Joaca de-a colectarea selectiva
Potrivit Cameliei Chirila, „inca sunt multi care «se bucura» cand afla ca exista firme private care pot asigura colectarea si transportul macar pentru 500 kg, asa cum o facem noi.
Dar exista si multi agenti economici care ne contacteaza si incheie un contract doar pentru ca le este necesar in vederea implementarii ISO. Cu toate acestea, este evident ca se arunca inca multe deseuri reciclabile la gunoi, de unde apoi sunt mai greu de recuperat.” Acest lucru se intampla fie din lipsa informarii, fie din lipsa de spatiu. In ultimii doi ani, Cami Comexim a incheiat si trei parteneriate cu ONG-uri care se ocupa cu colectarea unor cantitati mai mici de 500 kg.
Cresterile, ca in orice companie, au necesitat si o serie de investitii. „Am avut curajul sa cheltuim mult peste posibilitatile noastre financiare, circa un milion de euro in opt ani. Toate investitiile le-am facut cu eforturi proprii, fara a accesa vreun fond european, deoarece in 2006 am constatat, pe de o parte, ca erau destul de greu de obtinut, iar pe de alta, ca banii veneau mult prea tarziu, la doi ani dupa aprobarea proiectului. Poate ca acum lucrurile s-au mai simplificat”, a punctat Camelia Chirila. „Pe viitor, dorim sa facem o investitie mare in construirea unei hale, dar din lipsa de bani s-ar putea sa mai asteptam”, a incheiat aceasta.

Articole similare