Specialistii in domeniul asigurarilor arata ca problema este complexa, iar scumpirile sunt, intr-o anumita masura, justificate. Astfel, dupa cresterea economica din 2007-2008, piata asigurarilor a resimtit din plin criza economica si a inregistrat scaderi semnificative in anii urmatori, inclusiv in 2013 si 2014. Raportand volumului pietei asigurarilor la totalul Produsului Intern Brut se poate vedea o contractie a pietei de la aproximativ 1,77% din PIB in 2008 pana la 1,21% in 2014. Acest nivel este extrem de scazut in comparatie cu celelalte state din UE, fiind semnificativ mai mic si fata de tari precum Bulgaria, Ungaria, Croatia, Cehia, Polonia, care au depasit deja 2% sau chiar 3% din PIB, apreciaza Marius Vorniceanu, vicepresedinte ASF.
„Este adevarat ca in semestrul intai din 2015 s-a inregistrat o revenire pe trend crescator, inregistrandu-se o crestere de 8-9% la nivelul intregii piete. Din nefericire insa, piata asigurarilor si inclusiv relatia dintre asiguratori si asigurati a suferit si inca mai sufera din cauza anumitor dezechilibre care isi au originea cu foarte multi ani in urma. Statisticile arata ca de cel putin 5-6 ani s-a realizat o concentrare excesiva pe RCA, iar cifrele atesta o batalie a preturilor, situatie in care un grup restrans de companii a acumulat portofolii largi de RCA, practicand tarife care nu acopereau intotdeauna obligatiile asumate.“
Desi asigurarea de raspundere civila este un produs obligatoriu, tarifele nu sunt reglementate si fiecare asigurator isi stabileste propria politica de vanzari. In acelasi timp, RCA-ul este un produs neprofitabil, la fiecare 100 de lei incasati inregistrandu-se cheltuieli de 120-130 de lei (la unele societati dezechilibrul este si mai mare). Marius Vorniceanu subliniaza faptul ca ASF incearca de mai bine de un an sa stabilizeze situatia, principalul obiectiv fiind acela ca toate obligatiile asumate de asiguratori sa fie respectate si ca acestia sa aiba suficiente active care sa acopere obligatiile fata de consumatori. „Nu ne dorim o crestere a tarifelor RCA si in acest context am initiat, in limita competentelor, mai multe discutii cu reprezentantii companiilor si brokerilor de asigurari pentru a gasi solutii alternative de minimizare a costurilor.“