Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Propunere legislativa pentru prelungirea programelor de transport judetean

Senatorul PSD Vasile Toma a initiat o propunere legislativa in vederea prelungirii valabilitatii programelor de transport judetean pana la 30 iunie 2023. Propunerea, semnata si de alti patru senatori PSD, a fost depusa la Biroul Permanent al Senatului.
In expunerea de motive se explica faptul ca situatia extraordinara in care ne aflam impune urgenta reglementarii prelungirii programelor de transport judetean, concomitent cu necesitatea evitarii unor practici ilicite in transportul de calatori, care ar putea avea consecinte negative asupra sigurantei populatiei si ar putea diminua veniturile incasate la bugetul de stat.
Astfel, avand in vedere promulgarea legii privind respingerea OUG 51/2019, transportul judetean este considerat serviciu de utilitate publica, in conformitate cu regulamentul european 1370/2007. Acesta din urma impune insa fiecarei autoritati competente ca, inainte cu cel putin un an de la data atribuirii efective, sa publice anuntul de intentie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. De asemenea, prin intrarea in vigoare a legii 328/2018, consiliile judetene au de parcurs mai multe etape ce necesita timp si expertiza, in vederea pregatirii atribuirii programelor de transport.
La momentul ridicarii starii de urgenta insa, actualul program de transport judetean, a carui valabilitate fusese prelungita prin OUG 51/2019, nu va mai fi – din a doua zi – valabil. Cu alte cuvinte, operatorii de transport nu vor mai avea un cadru legal pentru a functiona, iar aceasta situatie va genera practici ilicite in toata tara, afectand bugetul de stat si bugetele locale. De asemenea, se risca pierderea a numeroase locuri de munca sau trecerea lor in zona neagra a economiei (transportul ilegal). Activitatea operatorilor de transport va fi intrerupta, acest lucru afectand serios industria de profil si, nu in ultimul rand, calatorii de pe traseele regulate judetene vor fi afectati, din cauza nesigurantei accesarii acestui serviciu.
Avand in vedere toate argumentele de mai sus, precum si faptul ca transportul de calatori trece printr-o perioada extrem de dificila, in care incasarile operatorilor s-au redus drastic, prelungirea programelor de transport judetean reprezinta cea mai buna solutie, pentru a oferi timp suficient atat autoritatilor locale, cat si transportatorilor, sa se pregateasca pentru a putea asigura continuitatea asigurarii acestui serviciu in conditii optime.

Articole similare

Ad