Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PwC: O treime dintre companiile participante la un sondaj, vizate de inspectii fiscale in anul 2017

Putin peste o treime (34%) dintre companiile participante la un sondaj au declarat ca au facut obiectul inspectiilor fiscale in 2017. Rezultatele studiului trebuie interpretate in contextul in care Agentia Nationala de Administrare Financiara (ANAF) a comunicat ca, la nivelul intregii economii, activitatea de inspectii fiscale a scazut cu 20% in 2017, comparativ cu 2016, iar inspectiile antifrauda au scazut cu 15%, se arata intr-un comunicat al PwC Romania, compania care a realizat sondajul.
 

In ceea ce priveste durata inspectiilor, cele mai multe dintre acestea (37%) nu s-au intins pe mai mult de 1-3 luni, iar sumele stabilite suplimentar de plata in majoritatea cazurilor (57%) au fost de pana in 100.000 lei. Au existat si situatii in care sumele stabilite suplimentar s-au situat in jurul a 10 milioane de lei. Cele mai importante aspecte vizate de controale au fost declararea impozitului pe profit, 46% dintre companii si  modalitatea in care a fost inregistrata taxa pe valoarea adaugata (TVA), 38% dintre respondenti. Principalele aspecte avute in vedere de inspectori au tinut de deductibilitatea serviciilor, cheltuielile de protocol, sponsorizarile, diminuarea pierderilor fiscale prin capitalizarea cheltuielilor, nedeductibilitatea cheltuielilor, diferente intre marfa inregistrata in inventar si stocurile existente, limitarea cheltuielilor  atribuite autovehiculelor, controlul preturilor de transfer pentru determinarea riscului fiscal.
Respondentii au mentionat ca au prezentat interes pentru autoritati si implicatiile de TVA rezultate in urma ajustarilor preturilor de transfer sau reclasificarii deductibilitatii serviciilor,  TVA aplicata asupra depasirii plafonului de protocol,  modul de completare a declaratiei 394, livrari si achizitii comunitare, TVA aferenta cheltuielilor de protocol, sponsorizari etc.
Desi majoritatea participantilor la sondaj (62%) a ales sa nu conteste actele de impunere, dintre cei care au facut-o, 12% au castigat integral la nivel administrativ in timp ce 45% dintre contestatii au avut partial castig de cauza. Dintre contribuabilii care aveau solutionari nefavorabile sau favorabile partial, 80% au ales sa mearga in instanta – iar majoritatea litigiilor (70%) sunt inca pe rol. Pentru litigiile finalizate (10%), instantele au anulat actele de impunere in mare parte (80%) si au respins actiunile contribuabililor pentru doar 20% dintre ele, se mai arata in comunicat. Sondajul PwC a fost derulat in primul trimestru al anului 2018, la chestionar raspunzand reprezentantii a 169 de companii din Romania. Companiile participante desfasoara activitati in productia industriala (20%), industria auto (13%), comert (11%), servicii financiare (8%), industria farmaceutica (5%); telecomunicatii (5%), IT (5%), imobiliare (3%), petrol si gaze (3%) si energie (1%).

Articole similare

Ad