
După o perioadă de scădere accentuată, tarifele de transport pentru containerele maritime între China și Europa arată semne de stabilizare, iar pe unele rute se observă chiar o ușoară revenire. Ruta Shanghai-Rotterdam a înregistrat o creștere de 2%, atingând 2.636 de dolari per container (de 40 de picioare), conform Drewry World Container Index, publicat pe 6 martie. În schimb, tarifele pentru Shanghai-Genova au rămas aproape neschimbate, situându-se la 3.745 de dolari, față de 3.747 de dolari în săptămâna precedentă.
Chiar și în această aparentă stabilizare, diferența de la an la an rămâne semnificativă:
- Shanghai-Rotterdam: -28% față de aceeași perioadă din 2024;
- Shanghai-Genova: -16%.
În sens invers, tarifele de transport pentru containerele Rotterdam-Shanghai continuă să scadă, coborând cu 4% într-o săptămână, până la 483 de dolari per container.
Situație similară pe rutele transatlantice și transpacifice
Pe ruta transatlantică, Rotterdam-New York, tarifele de transport au scăzut ușor, cu 1%, până la 2.359 de dolari per container, în timp ce în direcția opusă s-a înregistrat o creștere similară, ajungând la 845 de dolari per container.
Scăderea tarifelor continuă însă pe rutele transpacifice. Transportul Shanghai-Los Angeles a coborât cu 9% într-o săptămână, ajungând la 3.166 de dolari per container, ceea ce reprezintă doar 2% scădere anuală. Iar tarifele pentru Shanghai-New York au scăzut cu 6% într-o săptămână, până la 4.320 de dolari per container, iar variația anuală arată o scădere de 21%.
Indicele global rămâne în scădere
Drewry World Container Index, care măsoară tarifele de transport pe mai multe rute internaționale, a înregistrat o scădere de 3%, coborând la 2.541 de dolari per container. Această tendință reflectă o relaxare a pieței, după vârfurile ridicate ale tarifelor din ultimii ani, cauzate de criza lanțurilor de aprovizionare și de tulburările geopolitice.
Pentru perioada următoare, specialiștii estimează o stabilizare treptată a prețurilor, însă factorii externi, cum ar fi tensiunile comerciale dintre SUA și China, blocajele din Marea Roșie sau cererea de transport din partea piețelor europene și americane, vor influența în continuare evoluția tarifelor.