Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Reincep constructiile de spatii logistice

Dupa ce in 2014 s-au semnat cele mai multe tranzactii din ultimii cinci ani, in 2015 dezvoltatorii au prins incredere in tara noastra si au anuntat livrarea a circa 200.000 m2 de spatii industriale, cele mai multe in Bucuresti. Potrivit JLL, este posibil, insa, ca preturile in noile spatii sa fie mai mari decat in parcurile existente, pentru ca cele mai multe dintre acestea din urma au fost construite acum circa noua ani, timp in care dezvoltatorii au reusit sa isi recupereze investitiile.
 

Anul trecut, pe piata de spatii industriale au avut loc cele mai multe tranzactii din ultimii 4-5 ani. Rata de ocupare in 2014 a crescut cu 50% fata de 2013, ajungand la circa 330.000 m2, ceea ce a determinat dezvoltatorii sa se uite cu mai mult interes catre tara noastra. Astfel, nume deja existente aici precum CTP si-au consolidat pozitia si au cumparat alte proiecte ca Mercury Logistic Center sau Cefin Logistic Park Arad. Segmentul industrial a fost unul dintre cele mai dinamice de pe piata imobiliara, atat din punct de vedere al tranzactiilor, cat si al inchirierilor, avand in vedere renegocieri sau prelungiri de contracte, contracte noi etc.
Anul trecut, aici au venit aici foarte multe companii de productie din afara tarii, iar cele existente si-au consolidat pozitia. Un exemplu este Kromberg& Schubert, care avea deja o unitate inchiriata de 10 ani, insa in 2014 a decis sa-si dubleze capacitatea de productie. Iar Yazaki a adus in Romania o noua linie de productie pe un spatiu de 15.000 m2.

In Bucuresti nu mai sunt spatii disponibile
Stocul total din Romania este de 1.100.000 m2, din care aproape un milion de metri patrati sunt in Bucuresti, iar pana la finalul anului se vor adauga inca circa 200.000 m2.
Rata de neocupare la nivelul tarii este de 12,5% si in Bucuresti este de 6-7%, iar in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut aceasta a scazut cu 5-6%. „In prezent, in Bucuresti nu exista unitati compacte de 5.000 m2 decat in maximum doua proiecte. De aceea, dezvoltatorii vor sa dea drumul unor proiecte anuntate deja in urma cu doi ani, cum este cel al Immofinanz“, arata Cristina Pop, head of industrial agency JLL.
Criza spatiilor disponibile provine si din faptul ca in ultimii ani nu s-au mai construit spatii industriale speculativ. Exceptie face VGP Timisoara, care a construit unitati mici de 7.000-10.000 m2. Insa acestea au fost construite pe masura ce s-a observat si o crestere a cererii pe piata. „Au inchiriat 1.000 sau 2.000 m2 si daca au vazut ca exista clienti au continuat cu inca 5.000-10.000 m2.“

Chiriile din Bucuresti sunt cele mai mari
Chiriile pentru spatiile industriale de la noi se situeaza la 3-3,7 euro/m2, Capitala avand o valoare putin mai mare datorita pozitiei sale si a competitiei de aici, situandu-se undeva la 3,4-4 euro/m2. Preturile depind de mai multi factori, printre care suprafata inchiriata, durata contractuala etc.
Anul acesta preturile au ramas constante, insa este posibil sa creasca putin in Bucuresti din cauza …

Articole similare