Cu sprijinul Eurojust și Europol, autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Italia și Germania au destructurat un grup infracțional organizat (GCO) suspectat de trafic ilicit de deșeuri, facturare falsă și spălare de bani în mai multe țări europene.
Eurojust a coordonat acțiunea comună care a dus la arestarea a 14 suspecți, fiind efectuate 40 de percheziții. S-a dispus confiscarea preventivă a unor bunuri în valoare de 90 de milioane de euro. De asemenea, agenția a asistat autoritățile în înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (ECI) în acest caz.
Se crede că OCG a achiziționat în mod ilegal până la 165.000 de tone de fier vechi prin intermediul unei rețele de companii de reciclare a fierului care operează în Italia și în străinătate. Rețeaua infracțională a reintrodus fierul pe piața legală sau direct în oțelării, pretinzând că a fost importat din Germania.
Potrivit anchetei, o firmă falsă germană legată de liderul OCG a emis facturi false pentru achiziționarea fictivă a fierului vechi. Liderul și alți membri ai rețelei infracționale au introdus bani în Italia, inclusiv până la 70 de milioane de euro în numerar, retrași din conturi bancare nemțești. Banii au fost apoi transferați între mai multe societăți fictive gestionate de OCG în Germania și în alte țări. Profiturile au fost investite fie în traficul ilicit de deșeuri, fie au fost spălate prin activități legitime, cum ar fi achiziționarea unei echipe de fotbal în Italia.
Fierul vechi nu a fost niciodată curățat sau reciclat, în ciuda documentației false din declarațiile de conformitate sau din documentele de transport. De asemenea, OCG a manipulat cantități mari de deșeuri speciale și periculoase, cum ar fi gudronul, a căror natură reală a fost ascunsă prin certificate false.
În cadrul unei zile de acțiune comună, pe 15 februarie, 14 suspecți au fost reținuți în Italia și Germania. În total, au fost efectuate 40 de percheziții, 26 în Italia și 14 în Germania și s-a dispus confiscarea preventivă a unor bunuri în valoare de 90 de milioane de euro.
Eurojust a sprijinit autoritățile implicate în înființarea și finanțarea unei ECE în august 2020. De asemenea, agenția a găzduit 7 reuniuni de coordonare pentru a facilita cooperarea judiciară și pentru a oferi sprijin pentru eforturile de investigare coordonate. În ziua perchezițiilor, Eurojust a înființat un centru de coordonare pentru a facilita cooperarea rapidă între autoritățile judiciare.
De asemenea, Europol a contribuit la investigație prin analizarea datelor care decurg din schema complexă și a trimis unul dintre experții săi pe teren în Italia pentru a sprijini autoritățile naționale în cadrul măsurilor de investigare.
La această anchetă au în Italia Procuratura din Milano; Procuratura din Reggio Calabria; Carabinierii pentru protecția mediului și tranziție ecologică din Milano; Carabinierii de la NOE (Centrul Operativ de Mediu) și în Germania: Parchetul din München I; Biroul federal de poliție penală din Wiesbaden.