Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rezultate remarcabile ale implementarii OUG 114/2018 in constructii

Impozitul pe salariile angajatilor din constructii este zero, in conditiile stipulate de OUG 114/2018, iar firmele din constructii recunosc si apreciaza efortul depus de FPSC in introducerea salariului minim pe sectorul constructii si a facilitatilor aferente, considerand ca a fost cea mai buna masura pentru a opri exodul muncitorilor de pe santierele tarii. „Rezultatele se vad: nu numai ca s-a inregistrat o crestere a numarului de contracte individuale de munca cu circa 60.000 in 2019, dar sumele incasate la Buget in sectorul nostru au crescut cu aproximativ 30%“, a declarat Adriana Iftime, director general al FPSC, subliniind ca majorarea numarului de contracte de munca se datoreaza nu intoarcerii muncitorilor romani din strainatate, ci trecerii fortei de munca existente in Romania din zona gri in zona alba a legalitatii si fiscalitatii.
Salariul minim din constructii este in prezent 3.000 de lei brut, fata de 2.230 de lei salariul minim pe economie. La acest nivel salarial, prin aplicarea facilitatilor fiscale din OUG 114/2018 angajatul primeste 2.362 de lei, in timp ce angajatii din alte domenii primesc salariul net de 1.346 de lei. „Este unul din motivele pentru care muncitorii au ales sa ramana sau sa se angajeze in constructii. Munca in santier nu este cea mai comoda, de aceea la salariul minim pe economie, interesul pentru munca era extrem de redus. Insa aceasta tendinta s-a schimbat“, a punctat Irina Forgo, director executiv al FPSC.
 
In ceea ce priveste contributiile, CAS este de 21,25% si nu se plateste CASS si nici impozit pe venit. Exista insa anumite conditii clare in ceea ce priveste aplicabilitatea, legate de codul CAEN sau cifra de afaceri pe aceste coduri.

Articole similare

Ad