Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania are mult mai multi someri decat o arata statisticile

Rata somajului se apropie de nivelul inregistrat la inceputul anilor ´90. Numarul persoanelor fara un loc  de munca este mult mai mare. Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca au in evidenta doar persoanele apte de munca si care isi doresc sa intre in campul muncii. Nu exista o evidenta  a persoanelor care nu au un loc de munca, dar nici nu-si doresc unul.
 

In regiunea Moldovei, Vaslui (8,74%) si Bacau (6,15%) sunt judetele cu cel mai ridicat nivel al somajului. Vaslui este fruntas chiar la nivel national. Urmat de Mehedinti (8,69%), Teleorman (8,57%), Dolj (7,75%), Buzau (7,40%), Galati (7,21%) si Olt (6,30%). La polul opus este judetul Ilfov cu o rata a somajului de 0,62%. Ecartul dintre nivelul maxim si cel minim este mai mare de 8%.
Potrivit declaratiilor directorului AJOFM Iasi, Gabriela Vasilache regiunea Moldova nu este omogena din punct de vedere al somajului. Din datele disponibile la nivelul lui iulie 2018, rata somajului in judetele Iasi (3,48%) si Botosani (2,95%) era sub media nationala, desi intreaga regiune este considerata a fi in urma la capitolul dezoltare.
Moldova este considerata o regiune saraca si are nevoie de investitii pentru a creste gradul de dezvoltare. Numarul somerilor inregistrati in judetele din Moldova reprezinta 26,70% din numarul somerilor aflati in evidneta la nivel national.
In bazele de date ale AJOFM sunt inregistrate persoanele care beneficiaza de idemnizatie de somaj pentru pierderea locului de munca, dar marea pondere este reprezintata de persoanele care nu beneficiaza de  ajutor din bugetul asigurarilor de somaj.
„Exista un paradox. De exemplu, la Iasi sunt 10.000 de persoane in evidenta AJOFM si totusi circa 1.000 de locuri de locuri de munca vacante pe care serviciul public nu reuseste sa le umple. Peste 85% dintre somerii inregistrati provin din mediul rural, unde infrastructura este deficitara, si nici nu doresc sa se deplaseze in mediul urban, si in plus sunt beneficiari de venit minim garantat. Sunt persoane cu un grad de saracie avansat carora autoritatile publice locale, le stabilesc venituri pentru ca fac dovada ca nu sunt la nivelul de susbzistenta“, a subliniat Gabriela Vasilache. Facilitatile sunt acordate din bugetele locale, nu din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Circa 66% din numarul somerilor la nivel national  sunt beneficiari de ajutor social pentru asigurarea venitului minim garantat, iar pentru regiunea Moldova este de circa 72%.

Articole similare

Ad