Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

România, în topul celor mai mici salarii minime din Europa

Institutul de Cercetări Economice și Sociale (WSI) al Fundației Hans Böckler a publicat un raport internațional privind salariul minim în UE. Potrivit raportului, Germania se află pe locul al doilea în rândul țărilor UE cu un salariu minim de 12 euro începând cu 1 ianuarie 2023.

Un salariu minim semnificativ mai mare se aplică în prezent doar în Luxemburg, cu 13,80 euro. Germania este urmată de țara vecină, Belgia, cu 11,85 euro, și de Olanda, cu 11,75 euro. Nu există un salariu minim legal în Austria, țările nordice și Italia. În aceste țări, însă, există un nivel foarte ridicat de acoperire a negocierilor colective, potrivit fundației.

Anul trecut, la fel ca în mod constant de la introducerea salariului minim german, Germania se afla încă pe locul 6. Cu toate acestea, actualul loc al doilea este doar o fotografie, potrivit autorilor studiului. O parte din această creștere va fi erodată de inflația ridicată care va continua în acest an. Aceasta deoarece următoarea ajustare a salariului minim este programată abia în ianuarie 2024.

În schimb, în Franța, Olanda și Belgia, de exemplu, salariile minime vor fi majorate tot în cursul anului 2023. Prin urmare, este probabil ca Germania să fie depășită de mai multe dintre aceste țări în următoarele câteva luni în ceea ce privește nivelul absolut al salariului minim, potrivit cercetătorilor.

Lituania și Polonia, mai bune decât Grecia și Portugalia

Potrivit studiului, Lituania și Polonia, cu salarii minime de 5,14 euro și echivalentul a 4,87 euro, au depășit acum mai multe state membre din sudul Europei. Salariile minime din statele sud-europene din UE variază între 4,12 euro în Grecia și 4,50 euro în Portugalia și 6,55 euro în Spania. Puțin mai mare este Slovenia, cu 6,96 euro.

Cele mai mici salarii minime din UE sunt în România cu echivalentul a 3,64 euro, Ungaria cu 3,41 euro și Bulgaria cu 2,41 euro.

Trebuie luat în considerare și costul vieții

Fundația Hans Böckler atrage atenția că diferențele de nivel reflectă în parte costul diferit al vieții. Pentru a compensa acest lucru, studiul a folosit pentru analiză și așa-numitele standarde ale puterii de cumpărare (PPS).

Dacă acestea ar fi folosite ca bază, diferența dintre țările UE cu o limită inferioară scăzută și una relativ ridicată ar fi redusă în mod vizibil. Potrivit fundației, Polonia (în PPS puțin sub 8 euro), Slovenia, dar și România ar fi în acest caz, aproape înaintea tuturor statelor membre din sudul Europei.

Potrivit studiului, 18 state UE și-au majorat salariul minim la începutul anului 2023, mai multe și în cursul anului 2022. Creșterea medie (valoarea mediană) în Uniunea Europeană față de 1 ianuarie 2022 a fost de 12% în termeni nominali. Cu toate acestea, creșterea ajustată în funcție de inflație în media UE a fost de numai 0,6%.

Nivelurile salariului minim în afara UE

Studiul a examinat, de asemenea, exemple de alte țări din afara UE care au un salariu minim. Un nivel ridicat al salariului minim, de 10 euro și mai mult, poate fi găsit, de exemplu, în Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie. Salarii minime scăzute, de mai puțin de 2 euro, se găsesc în Albania, Rusia, Moldova și Ucraina, printre altele.

Articole similare

Ad