Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK) a publicat un nou Raport de Conjunctura, realizat prin aplicarea, in perioada 1 februarie-1 martie 2016, de catre Camerele de Comert bilaterale din Europa Centrala si de Est (ECE), a unui chestionar pe baza caruia managerii companiilor germane sa evalueze situatia economica, planurile de investitii si de ocupare si mediul de afaceri din fiecare tara in parte. Potrivit studiului, firmele germane au in continuare incredere in Romania ca amplasament investitional si privesc cu optimism spre viitor, ceea ce partial poate fi determinat si de noul guvern, care si-a inceput activitatea in 2015. Increderea in acesta a crescut si, odata cu ea, si speranta ca vor fi luate masurile necesare pentru continuarea reformelor, in special in domeniul fiscal si juridic, dar si in infrastructura.
La chestionar au raspuns 105 companii cu participare germana la capital, active in Romania, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central in Germania, 7% in Austria si 10% in Romania.
Depasim media tarilor ECE la optimism
Evaluarea situatiei economice actuale si perspectivele pentru economia romaneasca, dar si situatia si asteptarile in ceea ce priveste propria afacere din bransa respectiva au inregistrat imbunatatiri fata de anul anterior, Romania situandu-se peste media tarilor din Europa Centrala si de Est. Astfel, 30% dintre firmele chestionate, comparativ cu 15%, in 2015, apreciaza situatia economica actuala ca fiind mai buna decat cea de anul trecut, in vreme ce pentru 56% situatia este neschimbata. Chiar daca in aprecierea perspectivelor economice pentru anul in curs Romania se situeaza peste celelalte tari din ECE, numarul celor care vad perspective mai bune a scazut usor, la 49%, comparativ cu 56% in 2015.
In ceea ce priveste situatia companiei, pentru anul in curs estimarile sunt pozitive. Numarul celor chestionati care apreciaza situatia ca fiind buna se situeaza la 50% (2015: 54%), iar 61% din companii sunt de parere ca situatia lor se va imbunatati in acest an (2015: 75%). Astfel, si aici Romania depaseste media tarilor din ECE, chiar daca valorile au coborat usor sub cele de anul trecut. Aproape jumatate din companiile chestionate (44%) vede o imbunatatire a situatiei conjuncturale a bransei lor in 2016, fata de anul trecut, in vreme ce 13% dintre acestea vad o inrautatire.
91% din firme ar alege tot Romania
Conditiile-cadru economice din Romania au consemnat unele progrese, dar exista si domenii care inca necesita imbunatatiri considerabile, conform actualului chestionar. Mai ales in ceea ce priveste combaterea coruptiei, Romania a inregistrat in ultimii doi ani pasi inainte considerabili, care se vad si din aprecierile firmelor. In afara de asta, scaderile unor impozite au dus la o apreciere mai buna a nivelului de impozitare.
Ca in majoritatea tarilor din regiune, si companiile din Romania sunt nemultumite de siguranta juridica, de administratia fiscala si, in general, de administratia publica, dar si infrastructura de la noi este o piedica in calea investitiilor. In ceea ce priveste disponibilitatea fortei de munca, multe companii se plang de lipsa personalului calificat.
Chiar daca numeroase companii cu capital german sunt inca nemultumite de anumiti factori economici, totusi majoritatea ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. Intrebati daca ar alege tot tara noastra pentru investitii, 91% din participantii la chestionar au raspuns: „da”.