Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

RORETAIL: Peste 5.000 de firme din retailul non-alimentar au pus lacătul anul trecut

Peste 5.000 de firme din retailul nealimentar şi-au închis porţile anul trecut în România pe fondul lipsei oricărui sprijin real al autorităţilor, arată Organizaţia Patronală a Retailerilor din România – RORETAIL, potrivit cărora sectorul are nevoie de o abordare corectă şi un ajutor concret.

„Într-o industrie în care activează peste 45.000 de companii cu o cifră de afaceri de 81,55 miliarde de lei, lipsa oricărui sprijin real al autorităţilor a făcut ca anul trecut peste 5.000 de firme din retailul nealimentar să îşi închidă porţile. Nu este un punct de maxim sau un punct de final. Ne îndreptăm rapid spre un colaps cvasi generalizat al retailului nealimentar, ceea ce riscă să lase fără un loc de muncă peste 200.000 de salariaţi şi să provoace un puternic şoc la nivel economic şi social. Avem nevoie de o abordare corectă şi de un ajutor concret, nu de promisiuni“, a declarat Roxana Socaciu, director executiv RORETAIL, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.

În context, patronatele din retail au subliniat că redeschiderea magazinelor cu anumite restricţii nu a condus la revenirea volumului vânzărilor la un nivel minimal necesar supravieţuirii economice. În plus, situaţia s-a înrăutăţit dramatic în ultimele luni în condiţiile în care nu a fost implementată nici o măsură de sprijin. Ca exemple, proiectul de OUG privind sprijinul pentru plata chiriilor magazinelor nu a mai fost adoptat, iar Ministerul Fondurilor Europene a eliminat activităţi economice esenţiale ale companiilor active în industrie din categoria celor eligibile (OUG 130/2020) pe măsura 2 – capital de lucru. „Drept urmare, multe centre comerciale au început executarea scrisorilor de garanţie bancară sau/şi la acţiuni în instanţă pentru recuperarea datoriilor de la retaileri. Sub această presiune şi în condiţiile dificultăţilor financiare profunde traversate de un an de zile de la debutul epidemiei de COVID-19 în România, companiile din retailul nealimentar îşi încetează rând pe rând activitatea“, afirmă reprezentanţii organizaţiei.

În viziunea patronatelor, industria textilă şi cea de încălţăminte se plasează, astăzi, printre cele mai afectate industrii, multe fabrici fiind închise, iar retailerii se confruntă cu stocuri mari ce nu pot fi comercializate. Estimările arată că, în acest sector, vânzările au rămas cu mult sub nivelul inferior celui anterior crizei COVID-19, scăderile vânzărilor din magazine în ultimele luni ajungând la medii de 60% – 80%.

Articole similare

Ad