Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rovana Plumb risca sa nu fie validata la Bruxelles

Rovana Plumb ar putea avea probleme in a obtine avizul pentru pozitia de comisar european pe Transporturi, dupa ce Renew Europe, prin vocea liderului Dacian Ciolos, dar si PPE, prin europarlamentarul Siegfried Muresan, au anuntat ca grupurile politice din care fac parte au decis sa se delimiteze de candidatii care au probleme de integritate sau asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie, indiferent de grupul politic sau tara din care fac parte.

Fostul premier Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din PE, a anuntat recent pe Facebook ca europarlamentarii USR PLUS ii vor trata in mod egal pe toti candidatii. „Vom folosi aceleasi criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene si angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului si posibilele conflicte de interese“, a scris Ciolos.„In cazul Rovanei Plumb au aparut deja puncte de vedere ale europarlamentarilor USR PLUS, pentru ca activitatea doamnei Plumb ne este cunoscuta de mai mult timp. Atat pozitionarea ei in raport cu valorile europene, cat si problemele de integritate au fost dezvaluite pe larg de presa din Romania. In cazurile celorlalti candidati la posturile de comisari europeni, vom solicita acelasi tip de informatii pentru a putea judeca cu egala masura", a completat Ciolos pe contul sau de Facebook. Oficialul Renew a venit apoi cu noi completari, precizand ca daca Rovana Plumb va fi respinsa, Romania poate desemna un nou candidat pentru aceleasi portofoliu. „Pentru ca intuiesc ca vom fi acuzati, daca votam impotriva doamnei Plumb, ca nu aparam interesele tarii noastre si ca, din cauza noastra, Romania risca sa piarda un portofoliu important, vreau sa precizez cat se poate de clar: daca Rovana Plumb va fi respinsa, Romania poate desemna un alt candidat pentru postul de comisar, care va primi tot portofoliul transporturilor. Prin urmare, noul candidat roman nu pierde portofoliul daca cel dinaintea lui nu a fost votat de Parlamentul European”, a explica Dacian Ciolos.
Tot recent, Siegfried Muresan, europarlamentar PPE, a explicat ca grupul Popularilor Europeni a decis sa nu voteze nici un candidat asupra caruia planeaza suspiciuni de coruptie sau care are probleme de integritate. „Inainte de audiere, domnia sa a trebuit sa isi depuna declaratia de avere si au aparut neconcordante intre declaratia inaintata institutiilor europene si declaratiile anterioare. Este un prim hop pe care inca nu l-a trecut si i s-au cerut informatii suplimentare. (…) PPE a stabilit o singura pozitie principala, valabila pentru toti candidatii din toate tarile si din toate grupurile politice, anume ca nu vom accepta si PPE nu va da voturi pozitive niciunui candidat asupra caruia planeaza suspiciuni de coruptie sau a unui candidat cu probleme de integritate. Exista astfel de semne de intrebare la mai multi candidati, din mai multe grupuri politice, precum candidatul Frantei, al Belgiei“, a declarat europarlamentarul PPE Siegfried Muresan, citat de portalul stiripesurse.ro. Potrivit lui Muresan, daca nu va fi aviz pozitiv pe 2 octombrie, Rovana Plumb poate fi respinsa definitiv sau se poate organiza o a doua audiere, cu intrebari suplimentare. „Ce o sa fie dupa audiere e imposibil de prezis, pentru ca votul o sa fie in functie de cum se prezinta domnia sa la audieri si de cum reuseste sa convinga acolo membrii din comisia respectiva.“

Articole similare

Ad