Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sancțiunile pentru nemonitorizarea transporturilor de marfă în aplicația RO e-Transport se aplică începând de astăzi

Sancțiunile pentru neconformarea privind transferul datelor de poziționare a vehiculelor de transport marfă în sistemul RO e-Transport se aplică de la 1 aprilie 2025. OUG 129/2024, adoptată de Guvern în toamna anului trecut, amânase aplicarea sancțiunilor până la 31 martie, pentru a permite adaptarea sistemelor informatice la această cerință. Acum, termenul limită a fost atins, iar cei care nu transmit poziționarea vehiculelor prin GPS în RO e-Transport pe parcursul derulării curselor sunt pasibili de amendă.  

Tracknamic, furnizorul orădean de servicii de monitorizare flotă, asigură integrarea cu platforma RO e-Transport pentru peste 7.000 de utilizatori, atât prin intermediul propriei soluții de monitorizare, cât și prin interfațarea cu sistemele producătorilor de camioane.

„Am efectuat deja numeroase teste pentru clienții care s-au pregătit din timp pentru raportarea curselor în platforma ANAF. În special clienții cu volum mare de business, care generează în medie 6.000 de coduri UIT pe zi, au optat pentru automatizarea din timp a acestui proces, pentru a nu avea bătăi de cap. Sistemul nostru descarcă la fiecare 15 minute toate UIT-urile din SPV-urile clienților și trimite locațiile automat în RO e-Transport ”, a explicat Istvan Barta, CEO Tracknamic. Numai în luna martie, compania a trimis aproape 680 de milioane de locații, pentru un număr de 56.466 de UIT-uri.

Din păcate, se pare că mulți operatori – în special dintre cei cu volume mai mici de business – au lăsat pe ultima sută de metri descăcarea aplicației de pe site-ul ANAF, nu au efectuat teste în prealabil și întâmpină, cel mai probabil, diferite probleme. „Nu este exclus ca reprezentanții ANAF să fie copleșiți de numărul de sesizări venite zilele acestea. Deși se face lobby de șase luni pentru pregătirea din timp a monitorizării vehiculelor pe platformă, zilele acestea vor fi foarte dificile. Companiile cu flote de internațional au nevoie de integrare doar pentru vehiculele care se întorc în țară. Cei care fac însă cu precădere transport național și distribuție și nu s-au aliniat la prevederile RO e-Transport vor fi copleșiți. Noaptea trecută, serverul ANAF a dat câteva erori («timeout» din când în când), dar este funcțional”, a mai adăugat Istvan Barta.

Într-adevăr, se pare că multe probleme au fost semnalate acum, când toată lumea încearcă să se conecteze la aplicația ANAF. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat Ministerului Finanțelor cu o zi înainte de expirarea termenului de amânare a aplicării sancțiunilor să emită în regim de urgență o nouă prelungire, până la 1 iunie 2025, semnalând mai multe probleme, printre care:

  • Integrarea GPS prin API – API-ul furnizat de MF-ANAf nu funcționează corespunzător, generând erori în transmiterea datelor și blocaje de operare. Automatizarea este incompletă, iar firmele sunt nevoite să aloce resurse umane suplimentare pentru operare manuală, ceea ce duce la costuri ridicate și imposibilitatea susținerii activității pe timp de noapte.
  • Funcționarea aplicației mobile – Codurile UIT nu se asociază corect cu numerele de înmatriculare, nu este clar modul de introducere în cazul codurilor multiple, iar aplicația se închide automat dacă șoferul rămâne fără semnal 60 de minute. Totodată, Ghidul Aplicației Mobile nu este disponibil pe site-ul oficial nici la această dată.
  • Lipsa clarității privind scenarii uzuale de transport – de exemplu, nu ecistă inastrucțiuni oficiale pentru situațiile în care marfa nu este descărcată imediat sau când remorcile sunt schimbate, ceea ce creează incertitudini și riscuri de sancționare nejustificată.

UNTRR a mai reclamat faptul că aplicația și legislația aferentă sistemului RO e-Transport nu este disponibilă și în limba engleză, ceea ce duce la imposibilitatea utilizării ei de către șoferii străini care au operațiuni de transport internațional pe teritoriul României.  Ca soluție pentru transporturile internaționale, UNTRR propune exceptarea vehiculelor dotate cu tahografe inteligente G2V2 și G2V1 (care vor trebui oricum schimbate până pe 18 august 2025) de la obligația monitorizării prin sistemul e-Transport. „Tahograful G2V2 oferă funcționalități extinse, inclusiv înregistrarea automată a trecerii frontierelor, perioadelor de odihnă și a activităților de încărcare/descărcare, și poate furniza date precise autorităților prin extrasele din cardul tahograf, în conformitate cu cerințele europene.”

Articole similare

Ad