Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scadere de 18% a numarului de accidente rutiere

In Romania, peste 6% dintre accidentele rutiere grave sunt produse ca urmare a consumului de alcool, in contextul in care rapoartele Comisiei Europene inregistreaza o rata de 99 de decese intr-un an la un milion de locuitori. Astfel, tara noastra se afla pe primul loc in acest clasament negativ, urmata de Croatia (79) si Polonia (74). La polul opus, regasim tari precum Marea Britanie (28), Elvetia (27) si Suedia (25).
Chiar daca ocupa primul loc la acest capitol, Romania a inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste conduita responsabila a soferilor, in special prin campanii de responsabilizare sociala si prin inasprirea pedepselor privind conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Aceste masuri au avut ca rezultate scaderea numarului de accidente rutiere cu 18% in 2017 fata de 2010, media Uniunii Europene fiind de 20%.

In acest context, Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera – PsihoTrafiQ – in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Iasi, Cabinetul individual de Psihologie Milea Maria Stefania si MedLife, a demarat campania „Alcoolul la volan este un… accident!“, menita sa-i informeze si sa-i constientizeze pe soferi asupra riscurilor la care se expun, atat ei, cat si ceilalti participanti la trafic, atunci cand se urca la volan in stare de ebrietate.
In cadrul campaniei vor fi impartite peste 5.000 de materiale, care contin informatii despre efectele alcoolului asupra comportamentului la volan, modalitatile de prevenire si sanctiunile prevazute de Codul Rutier.
Potrivit specialistilor de la Asociatia PsihoTrafiQ, reactiile la volan ale soferilor incetinesc simtitor direct proportional cu cresterea alcoolemiei. Astfel, la o alcoolemie de 0,3 la mie, soferului i se incetoseaza imaginea si nu mai estimeaza corect distantele, la o alcoolemie de 0,5 la mie i se micsoreaza viteza de reactie si nu mai estimeaza corect viteza cu care conduce. La o alcoolemie de sub 0,8 la mie, imaginea scade din claritate cu 10-20%, iar sub 1,1 la mie, acuitatea vizuala se reduce cu 20-30 de procente, timpii de reactie cresc semnificativ, are tulburari de echilibru, nu poate vorbi coerent si capacitatea de a conducere este serios afectata.

Articole similare

Ad