Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Schimbari demografice si tehnologice spectaculoase pana in 2050

De fiecare data cand au de luat o decizie e bine ca firmele de logistica sa se gandeasca la ce ne aduce viitorul, si pentru asta e gresit sa porneasca de la realitatile care ne inconjoara, ci trebuie mai degraba sa vada, la nivel macro, incotro se indreapta lumea, si sa vina cu solutii noi dinspre acel punct spre prezent. De aceea Aptus Software, ca integrator de solutii logistice care se afla la limita dintre operational si tehnologie, cauta ca le aminteasca permanent actorilor de pe piata ca trebuie sa fie pregatiti pentru viitor.
 

Un astfel de demers a facut si luna trecuta, cu ocazia traditionalei sale conferinte anuale, cand Oszkar Bara, managing partner Aptus Software, a vorbit despre consumatorul final, pasiunile lui si device-urile pe care le foloseste pentru a intra direct in supply chain, si a atras atentia asupra faptului ca acest consumator deja nu mai este fidel, ia decizii foarte rapide si controleaza supply chain-ul, astfel ca, „pe de o parte, a ajuns foarte aproape de noi, dar, pe de alta parte, este foarte departe“.
Cu aceeasi ocazie, Oszkar Bara a vorbit despre cateva tendinte principale, in special in demografie si tehnologie, de care furnizorii de servicii logistice nu pot sa nu tina cont daca vor sa fie pregatiti pentru realitatile viitoare ale pietei globale.
Astfel, in 2050 populatia planetei va fi de noua miliarde de locuitori, din care doua miliarde vor avea peste 65 de ani, iar ei au crescut cu tehnologia si vor face comenzi online, deci productia si logistica trebuie sa se adapteze acestor tendinte. In plus, din 2014 se remarca faptul ca saptamanal cate un milion de oameni se muta la orase si se estimeaza ca in 2050 75% din populatia lumii va locui in mediul urban. De aceea nu trebuie trecuta cu vederea intrebarea: cum se va face atunci livrarea produselor?
In plus, se preconizeaza ca vom avea o crestere de consum al apei cu 45-50% si ca apa va ajunge la acelasi pret cu petrolul. Asadar, e bine ca operatorii sa se intrebe cat de dependenti de apa sunt supply chainul, productia si furnizorii lor? ONU a identificat deja cateva zone de conflict din acest punct de vedere. De exemplu, intreaga productie din India se aprovizioneaza cu apa din Podisul Tibetan, dar si China a inceput sa o faca, deci in curand India nu va mai avea apa suficienta.
Si consumul de mancare va creste, iar studiile in domeniu arata ca anul trecut numarul oamenilor obezi l-a depasit pentru prima data pe cel al oamenilor care nu au ce manca, deci e cazul sa ne gandim la solutii alternative si sa consumam diferit.
O veste buna este aceea ca Google are toate datele …

Articole similare

Ad