Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Schimbul modal cere focus pe întreg coridorul

În 2020, Hupac a atins din nou un volum de trafic de un milion de transporturi rutiere. Menținerea rețelei, în pofida scăderii volumului în contextul pandemiei, a condus la un rezultat negativ la final de an – -2,5 milioane de franci elvețieni – în condițiile unei cifre de afaceri de 597 de milioane de franci elvețieni. Pentru anul în curs, Hupac se așteaptă la o creștere a traficului de până la 10% și la o creștere a cifrei de afaceri.

Anul trecut, Grupul Hupac a înregistrat 1.014.686 curse pe rutier sau 1.913.000 TEU pe calea ferată. Aceasta corespunde unei ușoare scăderi de 0,9% față de anul precedent. Principalii factori de influență au fost scăderea traficului maritim de peste mări și blocada economică din Europa ca rezultat direct al pandemiei COVID-19 din prima jumătate a anului. Cererea de trafic s-a redresat în semestrul al doilea și a atins nivelul anului precedent până la sfârșitul anului.

Consecințele crizei Corona au fost deosebit de evidente în traficul transalpin prin Elveția. Cererea a scăzut considerabil în perioada aprilie-iunie; cu toate acestea, Hupac și-a menținut rețeaua și a contribuit astfel la asigurarea logisticii bunurilor vitale. „În primăvara anului 2020, lanțurile de aprovizionare intermodale au devenit o ancoră de stabilitate pentru logistică”, explică Michail Stahlhut, CEO al Grupului Hupac. “Am răspuns la scăderea traficului săptămânal cu 40% cu stabilitatea rețelei.” În a doua jumătate a anului, volumele au revenit la nivelul anului precedent. Cu toate acestea, cu un volum total transalpin de 538.104 transporturi rutiere (-2,3%), decalajul din lunile de criză nu a putut fi compensat în totalitate.

Trecerea în continuare a traficului de marfă de la șosea la calea ferată impune Elveției să se concentreze pe întregul coridor nord-sud. Alptransit va putea îndeplini așteptările viitoare ale schimbării modale numai dacă rutele de acces sunt extinse în mod constant și prompt.

Direcțiile pentru 2021 sunt extinderea rețelei și creșterea investițiilor. În primele patru luni ale anului, Grupul Hupac a înregistrat o creștere a traficului de aproximativ 10%. Acest lucru se datorează efectelor Corona din anul precedent, dar și cererii puternice de servicii de transport intermodal. Accentul dezvoltării serviciilor se pune pe transportul de remorci în tranzitul alpin elvețian, care pentru prima dată va avea o alternativă reală pe calea ferată datorită coridorului de 4 metri deschis la sfârșitul anului 2020. Pentru acest segment de piață, Hupac operează o rețea de trenuri cu 150 de curse dus-întors pe săptămână pe rute către nordul Italiei și alte 10 dus-întors pe rute către sudul Italiei.

Alte puncte focale ale dezvoltării rețelei în curs de desfășurare sunt Pordenone în nord-estul Italiei, Singen cu noi conexiuni la München și Zeebrugge ca hub pentru traficul către Marea Britanie, Italia, Spania și Polonia. Axa Benelux-Europa de sud-est, cu numeroase destinații în Austria, Ungaria, România și Turcia, arată o creștere plăcută, pe care Hupac o susține cu creșteri de frecvență. În transportul maritim intern, consecințele blocadei Canalului Suez continuă să fie resimțite. Cu toate acestea, filiala ERS Railways este capabilă să mărească plecările pe rute unice ale Germaniei de Sud.

Până la sfârșitul anului, Hupac se așteaptă la o creștere procentuală cu o singură cifră a traficului și la un rezultat pozitiv al afacerii. După declinul pandemiei din 2020, va exista o creștere a investițiilor în acest an. În martie, construcția a început la terminalul Brwinów de lângă Varșovia. Terminalele Piacenza și Milano Smistamento vor urma la vară, punerea în funcțiune fiind planificată pentru 2023.

Articole similare

Ad