Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Schmitz Cargobull a vândut în 2024 în România 1.500 de semiremorci noi și are o cotă de piață de 45%

Dintre vehiculele noi vândute, circa 700 sunt prelate, peste 500 sunt basculante, iar restul sunt frigorifice, dube închise, platforme sau șasiuri de containere. Aceste rezultate vin după un an, 2023, foarte bun, la finalul căruia era clar că 2024 urma să fie mai slab în toate țările europene. Iar scăderea vânzărilor Schmitz în România în 2024 față de anul anterior a fost de 15-20%.

Puțini dintre clienții companiei și-au crescut flotele în 2024, cele mai multe achiziții fiind pentru înlocuirea unor semiremorci vechi, așa cum declară Roland W. Schacht, directorul regional Schmitz Cargobull pentru Europa Centrală. Unii operatori chiar și-au diminuat parcul auto sau au ieșit de pe piață, în special șoferii-patroni. Pe de altă parte, multe dintre companiile mari de transport continuă să se dezvolte, așa cum și pe piața europeană în ansamblu se vede tendința de consolidare. Astfel că în totalul vânzărilor Schmitz de anul trecut 60% sunt de câte 1-2 unități, către clienți mici, dar stabili, iar restul sunt de 10-100 de unități, către firme medii și mari, care, chiar și atunci când doar înnoiesc flota prin trade-in, tot cumpără mult.

Semiremorcile cu prelată pentru automotive se comandă mai ales cu certificări clasice ale sistemelor de ancorare, iar vânzările au fost bune și în 2024, în ciuda scăderii pieței europene în general și a producției fabricilor de piese de la noi. Asta deoarece Dacia și Ford și-au crescut capacitatea, „ceea ce se vede și în activitatea clienților noștri, deși este afectată parțial și piața autohtonă“.

Dintre prelate, aproximativ 10% sunt cu pregătire pentru intermodal (huckepack), mai puține decât în anii anteriori, deoarece în transportul feroviar au crescut costurile de operare, ceea ce a scăzut interesul cărăușilor. „Însă mă aștept ca tendința de creștere să revină, deoarece sunt deja prea multe camioane pe șoselele europene.“

O altă tendință mai recentă este aceea de a se pune tot mai mult accent pe sistemele care pot preveni furturile, deoarece multor transportatori li se întâmplă – în cazul unor astfel de incidente, care se înmulțesc – să primească de la beneficiari factură pentru contravaloarea mărfurilor dispărute chiar înainte de a se face analiza cazului. De aceea investesc în soluții pentru supravegherea mărfurilor pe toată durata transportului – camere video în interiorul semiremorcii, blocarea/deblocarea automată a ușilor spate ș.a. – care la nevoie emit imediat alerte. Mai mult decât atât, deoarece în prelate este mai ușor de intrat, deci ele nu garantează siguranță completă, crește cererea pentru suprastructuri închise echipate cu sisteme de siguranță.

Sistemul telematic TrailerConnect® este standard pe toate semiremorcile Schmitz și este instrumentul principal ce permite creșterea siguranței, deoarece integrează toate aceste opționale, trimite în timp real informații prin portal către dispecer și permite manevrarea ușilor spate de la distanță, fără implicarea șoferului.

O altă tendință din ultimul timp este de a trece – acolo unde se poate, pentru anumite tipuri de marfă – la semiremorci cu două axe în loc de trei, astfel încât taxele de drum să fie mai mici. Clienții din România care au apelat la astfel de modele fac și distribuție, dar și transport internațional, dar numărul de unități livrate este încă mic: 1-2% din totalul vânzărilor Schmitz.

95% dintre semiremorcile Schmitz vândute în România au axă proprie, iar procentul se va apropia de 100% deoarece de curând este disponibilă, pentru toate modelele, și versiunea cu tamburi.

În ceea ce privește agregatul propriu, acesta echipează 30% din semiremorcile frigorifice vândute la noi.

Articole similare

Ad