Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sfaturi pentru prevenirea furturilor de marfa

Fraudele comise in ultimul timp in transportul de marfa (majoritatea utilizand bursele de transport, dar nu numai) s-au inmultit si am primit numeroase sesizari in acest sens atat din partea operatorilor romani, cat si a celor straini, inclusiv din Republica Moldova. In acelasi timp, foruri abilitate din Politia Romana au demarat investigatii pentru a identifica grupurile de infractori care actioneaza pe bursa. Va prezentam in continuare cateva sfaturi in vederea prevenirii pagubelor in transportul marfurilor cu valoare ridicata. Informatiile ne-au fost furnizate de Asko Assekuranz, un broker de asigurari specializat pe transport si logistica.
 

Infractiunile cu privire la furtul de marfuri din camioane se refera in special la deturnarea vehiculului. In acest caz se evita incheierea contractelor obisnuite de transport, iar in momentul incarcarii marfii de catre faptas intreaga procedura nu ridica suspiciuni ca ar fi ceva in neregula. De indata insa ce a fost preluata marfa, contractul de transport care a fost incheiat nu mai este dus la indeplinire. Marfa nu va mai ajunge la destinatarul de drept si cel mai tarziu din momentul preluarii ei nu se mai poate lua legatura cu partenerul de afaceri. Fraudele de acest gen se pot intalni atat la comenzile individuale, cat si atunci cand este vorba de mai multe transporturi, mai ales ca in cazul acestora din urma valoarea prejudiciului este foarte mare.
Infractorii vizeaza, pe de o parte, bunuri cu valoare ridicata, iar pe de alta parte, marfuri care pot fi instrainate fara probleme si in mod profitabil. Pentru a putea obtine un contract de transport faptasii aleg de cele mai multe ori fie sa se dea drept angajati ai unor transportatori cunoscuti, fie sa infiinteze firme-paravan, fie sa cumpere firme de transport cu un anumit renume. Legatura se ia de cele mai multe ori prin intermediul telefonului mobil, prin e-mail sau prin bursele de transport. Iar faptasii isi mascheaza foarte bine adevaratele intentii. Totusi, luarea unor masuri relativ simple poate preveni pagubele, iar verificarea seriozitatii si a autenticitatii potentialilor parteneri de afaceri se impune in special in momentul incheierii unui contract cu un partener nou.

Initierea relatiei contractuale
In momentul initierii unei relatii contractuale cu o firma de transport beneficiarul poate utiliza mai multe cai de comunicare. De regula se foloseste internetul in detrimentul telefonului sau faxului, iar cererile de transport online, cum ar fi cele de pe bursele de transport, sunt majoritare. Este adevarat ca internetul asigura un confort ridicat, dar, in acelasi timp, celor cu intentii de natura infractionala li se acorda numeroase posibilitati prin care sa isi ascunda adevarata identitate si sa se dea drept parteneri seriosi. Indiferent de modul de comunicare preferat, beneficiarul trebuie sa isi aleaga firma care va efectua transportul ca si cum si-ar alege propriul angajat.

Articole similare