Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Siguranta in operare continua sa creasca

Directiva europeana MR2006/42, noul standard pentru macarale EN12999:2009 si introducerea motorizarilor Euro 4/5, pentru care unii constructori de camioane au operat modificari ale sasiului, au pus producatorii de echipamente in fata multor provocari in ultimii ani. Marile companii au facut fata cerintelor legate de siguranta in operare si au expus la IAA numeroase solutii, unele lansate in primavara la Bauma si altele prezentate in premiera chiar la Hanovra.
 

Noutatile aduse de Effer sunt macaralele cu brat 955 Progress, 255 ESS si 655 EES si macaraua 1355 montata pe autosasiu. 255 ESS este cel mai mic model Effer, cantareste, in functie de versiune, 2.835-3.445 kg, are moment maxim de ridicare de 21.975-23.485 kgm si poate fi actionat cu telecomanda.
655 ESS, din gama de 60 tm, este disponibila cu pana la noua extensii hidraulice, cu brat vertical de peste 26 m si cu brat suplimentar cu pana la sase extensii. Echipamentul este realizat din otel de mare randament in ceea ce priveste masa proprie, rezistenta si raportul greutate/putere. Macaraua este dotata cu sistem electronic de control DMU 3000 PLUS, care foloseste pentru comunicare CAN-BUS, garantand eficienta si siguranta in exploatare.
La standul Fassi a fost expusa, printre altele, noua macara F240D, lansata in primavara la Bauma. Este un model din gama medie, dar rapid, cu o capacitate mare de ridicare, de 22,5 tm in cazul versiunii .24, cu inaltime de 16,8 m in cazul variantei .26 si cu performante bune datorita greutatii proprii mici si celor sase extensii disponibile in prezent – echipamentul este insa oferit si cu 2-5 extensii. Macaraua este dotata cu sistem XP (Extra Power) pentru modelele .22, .23, .24 si .26., care include standard combinatii cu extensiile hidraulice L214 pentru .23 si .24 si cu extensii hidraulice L102 pentru .25. Pentru a completa configuratiile propuse, sunt disponibile trei versiuni C, cu flesa secundara, care confera modelelor .23, .24 si .25 inaltimi mai mari de ridicare sub carlig, ceea ce face posibila ridicarea pe verticala, langa coloana, a unei incarcaturi mari.
HMF acopera segmentele de macarale de la 0,5 la 85 tm, iar reteaua de service include subsidiare, dealeri sau agenti in 50 de tari din lume. In Romania, echipamentele sunt comercializate de Lift Truck.
Compania a lansat de curand doua macarale din gama de 20-50 tm, 3820-K, care a fost prezentata in premiera mondiala la Hanovra, si 4720-K, care s-a dovedit deja un succes. Ambele dispun de sistem de monitorizare a stabilitatii EVS si de InfoCentre patentat si pot fi folosite ca macara cu carlig, cu vinci sau combinate cu noua flesa Fly-Jib de la HMF, pentru capacitate mare de ridicare, siguranta si control al sarcinilor de ridicare. Cele doua echipamente au 2-8 extensii hidraulice si ating 8,2-21,4 m. Folosind trei extensii manuale, se poate ajunge la 26,3 m.
Cele trei macarale au optional bare de stabilizare cu greutate redusa pentru fiecare parte. Desi echipamentele au locasuri pentru doua valve hidraulice suplimentare, spatiul ocupat ramane mic. Echipamentele sunt dotate cu sistemul de siguranta RCL 5300, care coopereaza cu operatorul, pentru o folosire optima, evitarea supraincarcarii si durata de viata mai mare a accesoriilor. Sistemul HDL-d adapteaza viteza la incarcare si conditiile de stabilitate, iar Dual Power Plus permite un moment maxim de incarcare in intregul spatiu de lucru, adica de la 90o in pozitie verticala pana la sol.
Cele doua echipamente noi sunt dotate cu doua solutii de brate Fly-Jib sofisticate: FJ600, compacta, cu pana la patru extensii hidraulice, o lungime de pana la 10 m si o capacitate de peste 6 tm, si FJ1000, cu pana la cinci extensii hidraulice, lungime de 12,5 m si capacitate de peste 10 tm. Ambele tipuri sunt disponibile in combinatie cu vinci hidraulic de 2,5 t.
La IAA, HMF a mai lansat 42 de modele diferite de macarale cu loc pentru operatori, cu sisteme de siguranta cerute de legislatia UE. Gama include modele de la 5 la 85 tm, cu lungime de 11-38 m, care se preteaza la lucru pe acoperisuri, cabluri aflate la inaltime s.a.
Sistemul EVS din dotarea macaralelor nu garanteaza doar stabilitatea echipamentelor, ci face posibil ca barele stabilizatoare sa nu fie extinse la maximum cand nu este necesar, pentru a se putea misca in spatii restranse. Iar stabilitatea este garantata si pe teren dificil.
Tot cu ocazia IAA, HMF a lansat solutia sa de tratare a suprafetelor prietenoasa cu mediul, pentru care a fost construita de curand o fabrica noua, de 4.000 m2, in vecinatatea celei din Højbjerg. Datorita acestei solutii, macaralele rezista mai mult de 720 de ore la testul de sprayere cu sare, necesar pentru a demonstra performante inalte anticoroziune. Iar daca apare, totusi, coroziune, ea nu se extinde.
Palfinger are 200 de importatori generali in peste 130 de tari din lume, precum si 4.500 de puncte de vanzari si service. Compania a avut cel mai bogat stand de la IAA dintre producatorii de echipamente si a prezentat, in premiera mondiala, primele doua macarale mari din gama SH-High Performance, PK 42002 SH si PK 53002 SH, alaturi de care a expus macaraua electrica E 1000, gata sa intre in productia de serie, macarale montate pe autosasiu din seria High Performance, incarcatoare cu carlige si cu schipuri Palift din gamele Telescopic si Power, macarale Epsilon folosite in industria reciclarii, platforme de acces Palfinger si incarcatoare cu furci Crayler.
Si, deoarece normele sunt mult mai severe de la intrarea in vigoare a directivei europene MR2006/42 si a noului standard pentru macarale EN12999:2009, Palfinger a expus si numeroase solutii care protejeaza operatorii si echipamentele.
In premiera la IAA a fost expusa si tehnologia electrica de ridicare e-DRIVE. Iar pentru a raspunde noilor cerinte legate de incorporarea unui sistem de stabilizare in sistemul de limitare a momentului, Palfinger ofera, pentru macarale mari, ISC, disponibil in trei versiuni – ISC-S, ISC-L si ISC – care garanteaza siguranta operarii chiar si in spatii restranse, deoarece monitorizeaza continuu stabilizatoarele in trei pozitii diferite: retractate, semidesfasurate si complet desfasurate.
Conceptul SH (Super High Power Lifting System, care permite o crestere cu 5% a capacitatii de ridicare comparativ cu E-HPLS, care se activa manual, nu complet automat, ca nou sistem) garanteaza siguranta, confort si functionalitate datorita conlucrarii bune dintre sistemele electronice si cele hidraulice. Principalele componente ale pachetului SH sunt noua valva de control Paltronic creata de Bosch-Rexroth si noua telecomanda Scanreco. 
PK 42002 SH se monteaza pe sasiuri cu trei axe, are un moment de ridicare de 41,1 mt, este echipata cu pana la opt extensii hidraulice, pentru o lungime de 21 m, si se foloseste la transportul de containere, in instalarea diferitor sisteme si in alte activitati care presupun incarcaturi grele.
PK 53002 SH are un moment de ridicare de 50,1 mt si este echipata tot cu pana la opt extensii hidraulice, pentru o lungime de 21 m.
Noile displayuri ale macaralelor au un ecran mai mare, care ofera operatorului o gama larga de informatii despre operare: capacitate, sisteme active, intervale de service, miscari posibile la un moment dat sau pozitia stabilizatorilor.
Stivuitoarele Crayler pentru transport pe distante medii si lungi au greutate mica, centru de greutate jos, se transporta in cutii montate intre axele vehiculului (remorca, semiremorca sau cutie mobila), pentru a nu ocupa spatiu mult si a nu incurca incarcarea/descarcarea prin spate, si de aceea sunt denumite BM (Box Mounted). Se preteaza mai ales la manipularea materialelor de constructii, au capacitate de 1,5-2,1 t si tractiune integrala, de folos pe teren dificil, si pot fi echipate si cu furci, pentru manipularea paletilor. Iar designul ergonomic si unghiul de virare de 180o maresc manevrabilitatea si viteza in conditii dificile de lucru.
Cel mai nou stivuitor din aceasta gama, F 3 203 GT-S 4W, a fost lansat in vara.
Epsilon, subsidiara Palfinger care ofera macarale montate pe autosasiu si macarale destinate recuperarii deseurilor, propune de curand seria Epsolution de echipamente compacte, usoare, pentru utilizare in zone urbane, simplu de manevrat si confortabile.
Incarcatoarele cu carlig de la Palift au putere de ridicare de la 2 la 32 t si se pot folosi pentru deseuri, moloz, gunoi industrial sau domestic, reziduuri speciale, sticla sau in aplicatii speciale ca transportul combinat (sosea-cale ferata) pe distanta lunga al deseurilor. Combinatia de macara si carlig mai este eficienta si in constructii. Gama include modelele City, Telescopic (cu tractiune integrala, pentru transport de containere standard, care au putere de ridicare de 5-30 t), Synchron, Power (pentru sarcini grele in constructii sau managementul deseurilor) si Giant.
Acestea ofera siguranta in exploatare, deoarece sunt dotate cu sisteme precum limitatorul de forta, iar intretinerea se face usor, datorita distribuitorului de ulei, care permite o mai buna lubrifiere.
Palift ofera si incarcatoare cu schipuri M12 si M14, economice si versatile, cu putere de ridicare de 2,5-18 t. Pentru a respecta reglementarile mai stricte legate de siguranta, compania a conceput modelul PAK 13H, un produs patentat, pentru incarcarea containerelor, cu putere de ridicare de 12 t.
Din categoria platformelor de acces, Bison, o alta companie din cadrul Palfinger, ofera gama TKA-KS, care permite o inaltime de lucru de 23,5-35 m si pivoteaza pe latimea vehiculului pe care este montata, pentru activitati in spatii restranse. De curand este disponibila platforma P 180 din clasa premium, cu inaltime de lucru de 22,75-30 m, care se monteaza pe autosasiu si poate fi folosita si pe teren dificil, deoarece dispune de stabilizatoare automate, care detecteaza gradientul drumului.
P 180 are o singura extensie telescopica si brat mobil al nacelei cu capacitate de 350 kg.
Wumag Palfinger ofera platforme Jumbo care permit lucrul la inaltimi de 32-70 m si se preteaza la sarcini dificile, de exemplu ridicarea componentelor grele folosite in constructii, de tipul panelurilor de sticla sau al elementelor de fatada. Operatorul poate alege dintre mai multe tipuri de nacele interschimbabile, in functie de aplicatie.
La stand a fost prezenta si platforma usoara P 320 cu inaltime de lucru de 32 m, montata pe vehicule cu greutate totala de 12 t, destinata aplicatiilor in zone urbane (pentru furnizori de energie, curatenie industriala, toaletarea copacilor s.a.), care a fost lansata la Bauma. Aceasta are doua extensii telescopice si brat telescopic pentru nacela cu capacitate de 700 kg.              

Articole similare