Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Slatina, punct strategic pe harta Pirelli

Investitiile Pirelli in Romania, demarate in 2005, au fost reduse pe perioada crizei, dar reluate in acest an. Astfel, pe 30 august, la Slatina a avut loc inaugurarea proiectului de extindere a fabricii de anvelope, care a necesitat 160 de milioane de euro. Pana in 2014, investitiile producatorului italian vor ajunge la 450 de milioane de euro.
 
De la venirea in Romania in 2005 si pana in 2010, investitiile Pirelli s-au ridicat la 300 de milioane de euro. Acestea au vizat construirea centrului industrial compus din fabrica de anvelope pentru autoturisme si o fabrica de cord metalic, ambele situate in Slatina. In 2008 investitiile au trecut si in Gorj, pentru fabrica de la Bumbesti Jiu, unde se produc filtre de particule pentru motoare diesel.
 

Pana in 2014, investitiile Pirelli in Romania se vor ridica la 450 de milioane de euro.
Proiectul de extindere a fabricii de anvelope din Slatina, in valoare de 160 de milioane de euro, a demarat in 2008 si va fi finalizat in 2013. Acesta a beneficiat de un ajutor de stat de 28 de milioane de euro.
La evenimentul de inaugurare au fost prezenti Emil Boc, primul ministru al Romaniei, Marco Tronchetti Provera, presedintele grupului Pirelli, Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucuresti, Francesco Gori, administratorul Pirelli Tyre, Giovanni Pomati, directorul operational Pirelli, si Giuseppe Cangelosi, directorul general Pirelli Tyres Romania. Datorita noilor investitii, se estimeaza ca fabrica de la Slatina va ajunge la sfarsitul lui 2011 la o productie de peste sapte milioane de anvelope, iar la finalul proiectului de extindere, la 10 milioane de anvelope anual.
Prin acest proiect, fabrica s-a extins de la 100.000 m2 la 160.000 m2, urmand ca la finalul sau activitatea sa se desfasoare pe o suprafata de 175.000 m2.
Si numarul angajatilor va creste. In prezent, in cele doua fabrici din Slatina lucreaza 2.400 de salariati, iar pana la sfarsitul proiectului se va ajunge la circa 2.700. De la demararea proiectului de extindere, in 2008, si pana la finalizare vor fi create 1.000 de noi locuri de munca, dintre care 70% au fost deja puse la dispozitia celor din zona.
„Investitia Pirelli de la Slatina are toate componentele unei investitii straine reusite. Ea ne onoreaza si, in acelasi timp, ne obliga sa fim niste parteneri corecti si sa ne sprijinim reciproc. Guvernul Romaniei garanteaza aceeasi deschidere si sustinere pentru derularea de investitii la noi in tara. De asemenea, este de apreciat deschiderea autoritatilor locale din Slatina in sustinerea investitiilor straine si faptul ca au inteles aceasta prioritate”, a subliniat Emil Boc.

Planuri mari pentru locatia din Slatina
Fabrica de la Slatina este in prezent una dintre cele mai moderne fabrici de anvelope pentru autoturisme si se preconizeaza ca va deveni cea mai mare din grupul Pirelli, fiind echipata cu tehnologie de productie non-robotizata de ultima generatie, destinata realizarii anvelopelor performante din gama Premium: Winter, Uhp Winter, High-Performance, Ultra-High-Performance, Runflat si SUV.
„Romania, unde intr-un timp relativ scurt am reusit sa ne integram atat in planul productiei, cat si in cel social, reprezinta pilonul central pentru dezvoltarea Pirelli. Fabrica de anvelope pentru autoturisme si cea de cord metalic de la Slatina reprezinta elemente cheie in strategia grupului. Centrul de la Slatina este unul dintre cele mai mari din lume, ceea ce ii permite Grupului Pirelli sa-si extinda propria capacitate de productie in functie de cererea pietei pe segmentul premium, piata ce cunoaste un ritm intens de dezvoltare atat in Europa, cat si in restul lumii”, a aratat Giuseppe Cangelosi, director general Pirelli Tyres Romania.
Dincolo de dimensiunile acestei fabrici, important este faptul ca anvelopele produse aici sunt deja conforme cu normele care vor intra in vigoare in 2012. Ele sunt vandute mai ales in Europa si merg la principalii producatori de autoturisme de pe continent – BMW, Mercedes, Volkswagen-Audi – dar si din Statele Unite si Japonia.
Si fabrica de cord metalic produce si pentru export, in afara de cantitatea necesara pentru productia de anvelope Pirelli din Romania. Astfel, peste jumatate din productie este exportata.
„Aceasta este o zi importanta pentru noi. Continuam o activitate de succes inceputa acum cativa ani si care s-a dezvoltat foarte rapid, ceea ce ne face sa privim cu optimism catre viitor. Aici am gasit un mediu pozitiv, am fost ajutati inca din prima zi. Am reusit intr-un timp record sa construim fabrica si tot intr-un timp record am si extins-o”, a explicat Marco Tronchetti Provera, presedintele grupului Pirelli. La fabrica din Slatina se desfasoara si traininguri dedicate personalului de la alte fabrici ale grupului. Astfel, prin rotatie, aici vin circa 100 de persoane din Mexic. Acest lucru va fi de folos de la inceputul anului viitor, cand va fi inaugurata fabrica de acolo, unde se vor produce aceleasi tipuri de anvelope ca in Romania. O parte din angajatii de la Slatina au trecut prin acelasi proces, la inceputul activitatii, fiind dusi la fabrici din Germania si Turcia pentru a invata meserie.

Proiecte sociale pentru dezvoltarea locala
Din 2005, grupul italian a realizat, in diferite judete din Romania, si alte investitii, in proiecte de cercetare stiintifica, formare profesionala, precum si numeroase activitati de responsabilitate sociala. Este vorba, printre altele, de parteneriatul cu Universitatea din Craiova, ce vizeaza punerea in practica a unor inovatii tehnologice, iar studentii cei mai buni sunt adusi sa lucreze in cadrul Pirelli Romania.
Producatorul italian a derulat de-a lungul timpului si o serie de proiecte sociale cum sunt cel de difuzare a culturii italiene in Slatina, proiectul Intercampus, realizat impreuna cu echipa de fotbal FC Internazionale Milano, dedicat copiilor, si acordul de colaborare dintre Spitalul Niguarda Milano cu Spitalul din Slatina, care va mai dura  trei ani.
Un alt proiect social a fost cel de intrajutorare a celor afectati de inundatiile de anul trecut din Moldova.        

Articole similare