Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele de transport pe bază de contract din Franța în Germania cresc

Tarifele de transport pe bază de contract de la Duisburg la Lille au scăzut în trimestrul al doilea din 2023 cu 2,7% față de trimestrul anterior, până la 687 de euro (2,28 de euro/km), dar sunt în creștere cu 1,2% față de perioada similară din 2022. Iar prețurile spot au scăzut cu 3,7% față de trimestrul anterior, până la 732 de euro (2,42 de euro/km) și cu 4,7% față de perioada similară din 2022.

Pe sensul celălalt, de la Lille la Duisburg, tarifele de transport pe bază de contract au crescut cu 1,1% față de trimestrul întâi din 2023, până la 505 euro (1,67 de euro/km) și cu 8,8% față de trimestrul al doilea din 2022, iar cele spot au scăzut cu 5,6% față de trimestrul anterior, până la 530 de euro (1,76 de euro/km) și cu 11,9% față de al doilea trimestru al anului anterior. Astfel, de la Lille la Duisburg tarifele spot sunt acum doar cu 5% mai mari decât cele din contracte, față de 12,4% în primul trimestru din 2023.

Datele disponibile de la institutul francez de statistică INSEE pentru trimestrul al doilea din 2023 arată că vânzările totale cu amănuntul din această țară au scăzut cu 1,24% față de trimestrul precedent: cu 2,95% mărfurile alimentare și cu 1,75% bunurile industriale. Tot de la INSEE aflăm că cererea de produse germane scade constant în Franța, ceea ce duce la scăderea ușoară a tarifelor de transport.

Producția franceză își continuă creșterea, fiind cu 1,7 puncte mai mare decât trimestrul anterior. Dar, cum economia acestei țări este dominată de consum și el scade, tarifele de transport care ar putea scădea mai mult din această cauză sunt totuși susținute la un nivel ridicat de producția industrială franceză puternică.

Inflația din Franța a scăzut până la 4,5% în iunie 2023, dar alimentele s-au scumpit cu 13,6%, ceea ce continuă să reducă apetitul pentru consum al populației.

Cât privește volumele și tarifele dinspre Lille spre Duisburg, cele spot au scăzut din cauza cererii reduse și a disponibilității mai mari a vehiculelor, deci a concurenței dintre transportatori. În plus, inflația din Germania a fost de 6,4% în iunie 2023 și, deși a scăzut de la maxima de 10,4% din octombrie 2022, este mai mare cu 0,3% față de mai, sugerând că această țară nu parcurge un drum drept în direcția unor prețuri mai stabile.

În iunie 2023, scumpirea alimentelor a fost de 13,4% (mai mică totuși decât cea de 21,2% din februarie) și contribuie cel mai mult la creșterea costurilor populației, de când tarifele la energie s-au diminuat. Per total consumatorii plătesc acum mult mai mult pentru produsele esențiale obișnuite, iar rezultatul este un consum mai mic, o capacitate mai mare de transport spot și deci un tarif spot mai mic. Tarifele de transport pe bază de contract însă au crescut, ceea ce poate fi explicat parțial printr-un optimism mai mare față de perspectivele economiei germane pentru al doilea semestru al anului.

Articole similare

Ad