Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tarifele spot de la Paris la Madrid au scăzut în T4 2024 și față de T3, și față de T4 2023

Tarifele de transport rutier de marfă pe relația Paris-Madrid

Tarifele de transport pe bază de contract de la Madrid la Paris au crescut în trimestrul al patrulea din 2024 cu 3,5% față de trimestrul precedent, până la 1.458 de euro (1,15 euro/km), iar tarifele spot au crescut cu 4,5%, până la 1.484 de euro (1,17 euro/km). Dar comparativ cu perioada similară din 2023 acestea au scăzut cu 5,0%, respectiv cu 2,1%, așa cum reiese din barometrul realizat de Upply, Ti și IRU (Upply – Market insights).

Pe sensul celălalt, de la Paris la Madrid, tarifele de transport pe bază de contract au crescut cu 3,1% față de trimestrul precedent și cu 6,0% față de trimestrul al patrulea din 2023, până la 1.803 euro (1,42 de euro/km), în timp ce tarifele spot au scăzut cu 5,1% față de trimestrul al treilea din 2024 și cu 2,3% față de trimestrul al patrulea din 2023.

Astfel, tarifele spot sunt cu 1,8% mai mari decât cele din contracte de la Madrid la Paris – diferența fiind mai mică decât în trimestrele trecute, când ajunsese și la 6,0% – și cu 2,5% mai mici pe sensul celălalt.

Aceste evoluții au avut loc în condițiile în care în al treilea trimestru din 2024 consumatorii europeni au raportat un optimism prudent, datorat stabilizării finanțelor gospodăriilor și scăderii îngrijorării legate de inflație. Datele institutului de statistică din Franța, INSEE, arătă că față de trimestrul anterior a crescut ușor consumul gospodăriilor pentru cele mai multe categorii de produse: alimente cu 0,8% (dar a scăzut cu 0,1% față de 2023) și produse inginerești cu 0,9% (dar este cu 0,6% sub nivelul din 2023). Pentru bunurile de folosință îndelungată consumul a scăzut însă cu 0,8% față de trimestrul precedent, dar este cu 1,3% mai mare decât în perioada similară din 2023.

Producția din Spania a depășit-o pe cea din zona euro în al doilea semestru din 2024, iar PMI a crescut la 53,3 în decembrie și este la a 11-a lună consecutivă peste pragul de 50,0. Cererea puternică de export din Europa și Africa de Nord a stimulat producția și comenzile noi, iar Banca Spaniei și-a majorat prognoza de creștere pentru 2024 la 3,1%, ceea ce a sporit așteptările pentru contractele de transport pe termen lung și a creat o presiune semnificativă asupra pieței contractelor în ambele direcții. Rata de creștere a cererii spaniole a încetinit mult, creșterea volumului de retail între iulie și noiembrie 2024 a fost în medie de -1,4% comparativ cu anul anterior, de la +4,3% în ultimele cinci luni. Iar dacă la asta se adaugă reducerea activității economice din cauza inundațiilor, presiunea cererii asupra tarifelor s-a redus mult și a facilitat o scădere de 5,1% a prețurilor de transport spot de la Paris la Madrid, care au ajuns sub cele din contracte.

Pe de altă parte, producția și exportul de vehicule spaniole au înregistrat scăderi semnificative. Potrivit Asociației Spaniole a Producătorilor de Automobile și Camioane, în noiembrie a fost o scădere cu 18,1% față de noiembrie 2023 a producției și cu 4,4% a exporturilor, din cauza cererii slabe de pe piața europeană. Iar efectul de undă poate fi resimțit pe toate rutele și se vede în scăderea față de 2023 a tarifelor spot și din contracte între Madrid și Paris și a tarifelor spot între Paris și Madrid.

În ceea ce privește transportul de la Paris la Madrid, creșterea semnificativă a tarifelor din contracte, față de ultimul trimestru din 2023, poate fi atribuită costurilor mai mari de operare pe care le au firmele franceze – cu excepția motorinei, care a scăzut cu 1,0% față de trimestrul precedent și cu 11,2% față de anul precedent. Costurile cu șoferii au înregistrat cea mai mare creștere, iar cele de întreținere, taxe și asigurări au avut o creștere trimestrială moderată.

Pentru perioada imediat următoare, potrivit CaixaBank, perspectivele economice ale Spaniei sunt relativ optimiste. Puterea de cumpărare a gospodăriilor se redresează, deci cererea va crește ușor, ducând la o creștere marginală a tarifelor. Pe termen mediu și lung, tarifele din contracte vor continua să crească pe măsură ce producția își revine, dar amploarea creșterii va depinde mai mult de o eventuală cerere mai mare decât de costurile de transport. În ceea ce privește activitatea economică din Franța, ea rămâne modestă și este puțin probabil să exercite o presiune semnificativă asupra tarifelor. Însă costurile mari și marjele de profit mici ale cărăușilor cresc probabilitatea de a vedea tarife mai mari.

Articole similare

Ad