Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Țările din Asia de Sud-Est atrag tot mai multe investiții europene

Pe măsură ce tensiunile dintre UE și China cresc, companiile europene se îndreaptă spre Asia de Sud-Est pentru investiții. Această tendință va continua, probabil, în ciuda relaxării de către Beijing a politicii sale stricte zero-COVID.

În urma protestelor de stradă, autoritățile chineze au desființat majoritatea restricțiilor de izolare și de testare, iar de curând vizitatorii Chinei nu mai sunt nevoiți să îndure carantinele dificile.

Poate că este o veste bună faptul că Beijingul se îndepărtează de politicile sale zero-COVID, însă „zarurile sunt deja aruncate” în ceea ce privește decuplarea de China și diversificarea lanțurilor de aprovizionare, potrivit lui Chris Humphrey, directorul executiv al Consiliului de afaceri UE-ASEAN, care reprezintă întreprinderile europene din Asia de Sud-Est.

„Asia de Sud-Est a văzut beneficiile acestui lucru prin creșterea fluxurilor de investiții străine directe și nu cred că recentele mișcări ale Chinei vor schimba această tendință. Pentru multe întreprinderi, China este acum administrată ca o piață discretă, în timp ce Asia de Sud-Est este văzută ca parte a unei operațiuni globale sau asiatice mai mari. ”,

a adăugat Chris Humphrey, directorul executiv al Consiliului de afaceri UE-ASEAN.

Restricțiile stricte impuse de Beijing în privința coronavirusului au fost unul dintre principalele motive pentru care investitorii au ezitat piața chineză. Și, chiar dacă China își relaxează rapid regulile, există temeri că autoritățile ar putea face o întoarcere sau că numărul deceselor cauzate de coronavirus ar putea crește. Cele mai noi date realizate de „The Economist” preconizează că aproape 1,5 milioane de decese vor fi cauzate de COVID până în martie.

O altă preocupare este rivalitatea dintre SUA și China. SUA ar putea impune noi sancțiuni Chinei, potențial de amploare, pe care europenii vor fi nevoiți să le respecte, a declarat Frederick Kliem, cercetător și lector la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam (RSIS) din Singapore.

Articole similare

Ad