Costurile de operare ale firmelor de transport au crescut semnificativ odată cu intrarea în vigoare a noilor taxe de drum, indexate și cu taxe pentru poluarea aerului. Chiar și pentru vehiculele mai puțin poluante, care îndeplinesc standardul Euro 6, sumele nu sunt deloc de neglijat și cu greu pot fi transpuse în tariful de transport. Ce să mai spunem de mașinile puțin mai vechi… Germania, una dintre cele mai tranzitate țări europene, se numără printre artizanii celor mai mari scumpiri. În plus, sfera de acoperire a acestora a fost extinsă – de la 1 iulie 2024 – până la vehiculele comerciale de 3,5 t inclusiv.
Noile taxe de drum, la care au fost adăugate taxele pentru poluarea aerului, au crescut serios în 2024 costurile de operare pentru companiile de transport. Iar introducerea taxelor și pentru vehicule de peste 3,5 t aduce o altă creștere semnificativă de costuri. „Spre exemplu, o dubă sau o camionetă de 4 tone, cu 2 axe, Euro 6 și clasa 1 de CO2 va plăti taxe de drum de 110 euro pe ruta Suben-Venlo, sau 104 euro pe ruta Passau-Aachen”, a arătat Claudia Barbu, reprezentantul Smart Diesel DKV pe piața românească. Până la 1 iulie 2024, costul tranzitului în Germania pentru aceste vehicule era zero, dar, acum, amenda pentru neplata tarifului de drum este de până la 480 de euro.
„Companiile care se bazează pe camioane mai mici pentru operațiunile lor vor fi deosebit de afectate. Costurile suplimentare ar putea tensiona resursele financiare ale acestora, ducând posibil la creșterea prețurilor pentru bunuri și servicii, pe măsură ce companiile transferă aceste costuri către consumatori.” Echipele Smart Diesel și DKV Mobility au avut campanii de informare a clienților încă de la începutul anului, fiindu-le puse la dispoziție aparatele de taxare necesare pentru plata acestor taxe de drum.
Spania, Croația și Bulgaria, în topul țărilor cu cele mai atractive prețuri
La nivel european, Spania și Croația sunt țările cele mai atractive din punct de vedere al prețului la carburant pentru alimentările cu volume mari. Suplimentar, odată cu majorarea accizelor aplicate în Romania de la 1 iulie 2024, pretul motorinei a crescut cu 40 bani/litru. Astfel, Croația devine o alternativă tot mai atractivă atât din perspectiva tarifului, cât și al rambursării sumelor din accize. În această țară clienții cu alimentări efectuate cu cardurile DKV au primit banii de acciză la șase luni de la momentul solicitării, fiind unul dintre cele mai rapide procese de rambursare din Europa, comparativ chiar și cu România, unde ajutorul de stat poate fi rambursat până la jumătatea lui 2025, conform declarațiilor oficiale.
În estul Europei, Belgia rămâne cea mai atractivă țară pentru alimentările efecuate de transportatorii români ce ajung în regiune.
Pentru recuperărea ajutorului de stat oferit în România, echipele Smart Diesel și DKV au dezvoltat intern programe care să le faciliteze munca celor care doreau să depună aceste solicitări pe platforma ARR. „Practic, le-am oferit clienților gratuit fișierele cu tranzacții exact în formatul cerut de autorități, tocmai pentru a sprijini această acțiune și pentru a reduce semnificativ timpul pe care l-ar fi alocat pentru a culege aceste date din arhiva lor internă. Documentația și ghidajul pus la dispoziție de ARR au fost foarte apreciate și utile pentru a le facilita companiilor de transport depunerea cererilor de rambursare acciză”, a explicat Claudia Barbu. „Piața este într-o dinamică extraordinară și modul de a face afaceri se transformă tot mai mult. Fără o planificare strategică, restructurarea operațiunilor și un leadership capabil să anticipeze evoluțiile pieței, multe companii românești riscă să dispară. Economia și lumea în care trăim s-au schimbat foarte mult față de acum 20-30 de ani. Nivelul de impredictibilitate și incertitudine a crescut considerabil, iar planurile de business nu se mai pot face ca în trecut, pe 4-5 ani. Tocmai de aceea, agilitatea managerilor și abilitatea de a sta mereu conectați la informații va ajuta transformarea companiilor de transport din România.”