Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tot ce trebuie să știți despre logistica vaccinului la -70 OC

Dintre toate tipurile de vaccin împotriva Covid, cel produs de asocierea Pfizer-BioNTech pune cele mai mari probleme din punct de vedere logistic. Asta pentru că el trebuie păstrat la o temperatură constantă extrem de mică, de -70 OC ± 10 OC. În Europa, deși neaprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) la momentul redactării acestui articol, vaccinul a ajuns prin intermediul avioanelor United Airlines, care au fost încărcate cu o cantitate de gheață carbonică de cinci ori mai mare decât valoarea permisă în mod normal. Presată tot mai mult de statele membre, EMA a anunțat că va decide autorizarea vaccinului Pfizer și BioNTech pe 21 decembrie. Așa cum era firesc, ne-am adresat celor două companii cu mai multe întrebări referitoare la provocările logistice aduse de produsul lor. Publicăm mai jos răspunsurile sub formă de interviu. Precizăm că doar Pfizer a răspuns solicitării noastre.

Tranzit: Care este capacitatea de producție în acest moment și care este volumul comenzilor primite?

Pfizer: Planificăm să producem 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 și 1,3 miliarde în 2021.

Pentru câte luni în avans este acoperită producția? Ați luat în considerare extinderea producției?

Experiența noastră ne oferă încredere în capacitatea de a scala, fabrica rapid și distribui cantități mari de vaccin Covid-19 de înaltă calitate, valorificând mai multe locații din SUA și Europa. Investim pentru a face ceea ce este necesar astfel încât să livrăm cât mai multe doze de vaccin într-un timp cât mai scurt posibil. Ulterior, anticipăm efectuarea altor investiții (de capital).

Specialiștii din producția și lanțul de aprovizionare Pfizer au făcut o serie de pași pentru a accelera extinderea și fabricarea celor mai promițătoare formule de vaccin, incluzând aici: colaborarea cu parteneri interni și externi pentru schimbul de tehnologie și pentru a permite rapid planuri de proiectare a instalațiilor, echipamentelor și proceselor; punerea în funcțiune a două lanțuri de aprovizionare în paralel – unul în SUA și unul în Europa – pentru a ne asigura că eforturile noastre sunt solide și că avem fluxuri optime; modificarea facilităților pentru acceptarea formulelor de vaccin candidate și punerea în aplicare a unor planuri care să-i permită companiei să producă mai multe doze în detrimentul altor produse care nu sunt la fel de necesare și creșterea gradului de flexibilitate și suport prin angajare și training în anumite locații.

Programul pilot de imunizare început în SUA include și testarea privind operațiuni de transport și depozitare? Ați început un program și/sau teste similare în Europa?

După cum știți, Pfizer și BioNTech au trimis o cerere de autorizare de utilizare de urgență către FDA din SUA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) pentru candidatul nostru la vaccinul Covid-19. În vederea obținerii unei potențiale astfel de autorizări, precum și din necesitatea de a expedia rapid dozele de vaccin pe teritoriul SUA, lucrăm prin intermediul parteneriatului public-privat „Operațiunea Warp Speed“ (program inițiat de administrația Trump cu scopul de a accelera dezvoltarea, producția și distribuția vaccinului) pentru a testa procesul nostru de distribuție și a ne asigura astfel că rezolvăm orice provocări neprevăzute în livrarea dozelor de vaccin în locațiile din SUA. Testele se fac cu containere termice și truse auxiliare goale.

Există un set de recomandări Pfizer pentru expeditorii de mărfuri? Ați creat un ghid privind bunele practici de distribuție?

Prin intermediul principalilor noștri parteneri vom utiliza moduri de transport rutier și aerian. Ne așteptăm să putem livra astfel de la locațiile noastre direct la punctele de utilizare (POU) într-o zi sau două în SUA și în trei zile la nivel global.

De ce vaccinul produs de asocierea Pfizer-BioNtech trebuie menținut la o temperatură extrem de scăzută, de -70 OC, o sarcină dificilă pentru lanțul de aprovizionare?

Pentru a sprijini transportul, depozitarea și monitorizarea continuă a lanțului de temperatură, am dezvoltat planuri și instrumente logistice detaliate. Distribuția noastră este construită pe un sistem flexibil just-in-time care va expedia flacoanele congelate până la punctul de vaccinare.

Distribuția se va face, în mare parte, din locațiile noastre din Kalamazoo, Michigan (SUA) și Puurs (Belgia), direct la POU. Cu toate acestea, vom folosi și centrele noastre de distribuție existente pentru distribuția Covid-19 în Pleasant Prairie, Wisconsin (SUA) și în Karlsruhe (Germania). Aceste centre vor avea o zonă dedicată destinată stocării produsului care nu merge direct de la Kalamazoo sau Puurs către POU.

De asemenea, avem și inovații în zona de ambalare și depozitare. Spre exemplu, am dezvoltat containere termale special concepute, care utilizează gheață carbonică pentru a menține condițiile de temperatură dacă nu sunt deschise până la 10 zile. Intenția este să expediem pe calea aerului către principalele hub-uri dintr-o țară/regiune și terestru până la locațiile de dozare.

Fiecare container termic va fi echipat cu senzori termici cu GPS, iar un turn de control va urmări locația și temperatura fiecărui transport de doze de vaccin pe traseele prestabilite. Aceste dispozitive GPS compatibile vor permite Pfizer să prevină în mod proactiv abaterile nedorite și să acționeze înainte ca acestea să se întâmple. (n.r.: potrivit CNBC, citat de Mediafax, la jumătatea lui decembrie, câteva mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost returnate în SUA după ce, în timpul transportului, temperatura a scăzut la -92 OC. Oficialii americani au spus că dozele nu au părăsit camionul și, imediat după incident, au fost puse în carantină.)

Odată ce un POU primește un container cu vaccinul nostru, are trei opțiuni de depozitare: congelatoare Ultra Low, care sunt disponibile comercial și pot prelungi durata de valabilitate până la șase luni, containere termice Pfizer, cele în care vor ajunge dozele și care pot fi folosite ca unități de depozitare temporară, pentru până la 30 de zile, prin reumplerea cu gheață carbonică la fiecare cinci zile, și unități frigorifice disponibile în mod obișnuit în spitale. Vaccinul poate fi păstrat timp de cinci zile la 2-8 OC.

Nedeschis, containerul poate menține temperatura timp de 10 zile, ceea ce permite transportul către piețele din întreaga lume. Odată deschis, și dacă este utilizat ca soluție de depozitare temporară de către un centru de vaccinare, acesta poate fi folosit pentru 30 de zile, cu reumplere cu gheață carbonică la fiecare cinci zile.

După depozitarea temporară timp de 30 de zile, centrele de vaccinare pot transfera flacoanele în condiții de depozitare de 2-8 OC pentru încă cinci zile. Odată dezghețate și depozitate în condiții de 2-8 OC, flacoanele nu pot fi recongelate sau depozitate în condiții înghețate.

Diferitele opțiuni de stocare la POU permit accesul echitabil la vaccinul Pfizer în zonele cu infrastructură diferită.

Ce ne puteți spune despre distribuția în România? Îl veți expedia și aici? câte unități și cu cine veți colabora?

Vă rugăm să țineți seama de faptul că vaccinul (candidatul la vaccin) BNT162b2 nu este aprobat pentru utilizare în România. Pfizer este mulțumită că a ajuns la un acord cu Comisia Europeană pentru a oferi acces statelor membre la potențialul nostru vaccin. Apreciem eforturile CE de a se alinia la statele membre, inclusiv România, pentru a ne asigura că, în eventualitatea aprobării, vaccinul candidat poate fi livrat rapid în zonele cu cea mai mare nevoie.

Articole similare

Ad