Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transporeon: Capacităţile și prețurile de pe piața spot încep să se normalizeze

În martie 2021, capacitatea de transport rutier a scăzut cu 8,9%, comparativ cu luna precedentă, potrivit Monitorului pieței transporturilor (TMM), realizat pe baza datelor culese de pe platforma Transporeon. Comparativ cu martie 2020, când începea pandemia, capacitatea a fost semnificativ mai redusă, cu 19,7%. În martie, prețurile de transport au crescut ușor, cu 0,7% comparativ cu luna precedentă, dar rămân cu 0,3% sub cele din luna similară a lui 2020.

Şi Brexitul a influenţat piaţa de transport. Capacitatea disponibilă pe rutele din Franța către Marea Britanie a crescut cu 7,8% în martie 2021, comparativ cu luna precedentă, creştere similară cu cea înregistrată în raport cu martie 2020. Majorarea capacității a fost observată pe acest coridor încă de la începutul anului, după ce, în decembrie 2020, atinsese un minim din ultimii doi ani, din cauza incertitudinilor cauzate de Brexit. Tarifele pe coridorul dintre Franța și Marea Britanie au scăzut continuu de la începutul anului, după un maxim pe ultimii doi ani înregistrat în decembrie 2020, astfel că în martie 2021 erau cu 6,5% mai mici decât cele din luna precedentă. Cu toate acestea, comparativ cu martie 2020, prețurile dintre Franța și Marea Britanie au crescut cu 21,2%.

Capacitatea de transport rutier a scăzut în sectorul european de automotive cu 8,0% în martie 2021, comparativ cu februarie şi cu 5,3% sub nivelul anului precedent. Pe de altă parte, prețurile au fost relativ statice de la începutul anului. Comparativ cu luna precedentă, în martie 2021 s-a înregistrat o scădere de 0,6%.

Capacitatea de transport din sectorul FMCG a crescut semnificativ, cu 10,5%, comparativ cu luna precedentă. Prețurile din industrie au scăzut cu 3,8% față de luna precedentă și cu 7,4% faţă de martie 2020.

În sectorul produselor chimice, capacitatea de transport rutier a arătat o mișcare redusă de la începutul anului. În martie 2021, indicele a crescut ușor, cu 2,6%, iar prețurile au scăzut cu 3,9%, față de luna precedentă și cu 6,6% față de martie 2020. „Observăm o normalizare continuă pe piața transportului rutier din Europa. Prețurile sunt la nivelul anului precedent, iar capacitățile de transport s-au recuperat în mod clar din fluctuațiile provocate de pandemie în primăvara anului trecut. Efectele Brexitului au, de asemenea, un impact mai mic decât înainte”, a declarat Nikolay Pargov, director executiv de achiziții la Transporeon.

Articole similare

Ad