Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportatorii vestici susțin reducerea emisiilor, dar în condiții corecte și suportabile

„Biroul comun“, care reunește transportatori din Franța, țările nordice și Germania, a luat act de adoptarea pachetului „Fit for 55“ (ce prevede scăderea cu 55% a emisiilor poluante până în 2030) și de obiectivul accelerării tranziției ecologice a transporturilor, dar solicită și un pachet privind clima, cu măsuri și obiective adecvate pentru combaterea schimbărilor climatice.

În ultimii 20 de ani, arată „Biroul comun“, transportul rutier a adus deja o contribuție importantă la durabilitate și pe viitor rămâne gata pentru noile provocări ce vor veni, legate de reducerea în continuare a emisiilor de CO2. Firmele din domeniu sunt mai mult decât deschise să adopte tehnologii neutre din punct de vedere climatic imediat ce ele vor fi disponibile la prețuri competitive și însoțite de infrastructura corespunzătoare, dar trebuie evitată dubla sau tripla impunere pentru aceleași emisii de CO2, prin diverse instrumente, cum ar fi sistemul de schimb al cotelor de emisii (EU ETS), directiva Eurovinieta și directiva pentru taxarea energiei.

În plus, „Biroul comun“ mai cere ca tranziția vede să fie și o tranziție corectă, deci trebuie acordată o atenție deosebită creșterii potențiale a prețurilor energiei, pentru a se vedea dacă și consumatorii finali o pot suporta.

Sectorul public nu va putea finanța singur tranziția verde, mai arată „Biroul comun“, iar o durabilitate mai mare nu poate fi atinsă decât împreună cu sectorul privat și cu investiții masive din partea sa. Deci pentru a se respecta obiectivele de reducere a emisiilor de CO2 garantând și aprovizionarea cetățenilor europeni cu produse de primă necesitate este nevoie de o industrie de transport sănătoasă din punct de vedere financiare. Și, atâta timp cât nu există o alternativă solidă la tehnologiile din prezent, costurile în creștere ale transportului nu vor ajuta acest sector să devină mai ecologic, ci doar îl vor afecta enorm, câtă vreme un camion electric costă de 3-4 ori mai mult decât unul diesel. Camioanele pe baterie pentru transport pe distanțe lungi nu vor fi, probabil, disponibile înainte de 2025, primul camion pe hidrogen nu este programat să intre în producția de serie mai devreme de 2027, deci decidenții politici trebuie să recunoască rolul pe termen scurt al combustibililor cu emisii scăzute de CO2 și al celor generați din surse ne-fosile, cum ar fi biocarburanții verzi.

Articole similare

Ad