Revista Tranzit continuă tradiția acordării premiilor de eficiență în transportul de călători, pe baza rezultatelor financiare înregistrate în anul fiscal încheiat – acum, 2021. Astfel, în cadrul Galei din 6 octombrie, au fost premiate companiile care au realizat combinația optimă între cei mai importanți indicatori de performanță: cifră de afaceri, profit, active, creanțe și datorii.
În ciuda faptului că volumele de pasageri au fost afectate de pandemie și în 2021, companiile de transport călători au muncit mult și au reușit să încheie cu bine anul trecut. Iar în cadrul Galei Tranzit din 6 octombrie i-am premiat pe cei care și-au eficientizat activitatea în 2021 și au obținut cele mai bune rezultate financiare.
Ca de obicei, am analizat separat performanțele companiilor de transport public și ale celor cu capital privat. În cazul operatorilor urbani este adevărat că susținerea municipalității este esențială pentru bunul mers al activității, însă, pe lângă cifrele propriu-zise, trebuie apreciat efortul managementului, care încearcă să țină costurile sub control, pentru a putea realiza investiții și din fonduri proprii, obiectivul final fiind creșterea atractivității transportului în comun.
Pe locul întâi în topul celor mai eficienți operatori de transport urban s-a situat (și în acest an), CTP Cluj-Napoca. Poziția secundă a fost ocupată de Oradea Transport Local, iar pe locul al treilea s-a situat CTP Arad. Am acordat două mențiuni, pentru Urbis Baia Mare și Transmixt, din Bistrița, pentru calificarea între finaliștii ediției din acest an, precum și un premiu special pentru RATBV, pentru obținerea celui mai mare profit net în 2021.
Dan Șepși Transport și Tarsincom, câștigători la transport național
Dintre operatorii de transport cu capital privat, cele mai bune rezultate agregate în 2021 au fost obținute de compania Dan Șepși Transport, din Prahova, care s-a situat în top și în ceea ce privește profitul net. Aceasta a primit trofeul pentru „Eficiență în transportul de pasageri, curse regulate speciale”, cu o pondere de peste 50% din activitate realizată pe această linie de business.
La fel ca la ediția precedentă, am acordat separat și trofeul pentru „Eficiență în transportul național și internațional de călători”, iar aici pe prima poziție s-a clasat firma suceveană Tarsincom. Poziția secundă a fost ocupată de deținătorul trofeului de anul trecut, Tabita Tour, din Bistrița, iar pe locul al treilea s-a situat CDI Transport, din București. De asemenea, două mențiuni au revenit companiilor Super Imposer (Timișoara) și Elitur Trans (Olt).
Felicitări tuturor finaliștilor! Simpla calificare în topul celor mai eficienți operatori de transport din România reprezintă recunoașterea meritelor echipelor manageriale pe plan național și trebuie să reprezinte un motiv de mândrie.
Anul acesta transporturile de pasageri au mers mult mai bine, chiar cu creșteri importante de volume pe anumite segmente de piață, astfel că ne așteptăm la rezultate financiare peste cele din 2021.
Mult succes tuturor!