Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Trei dintre cele patru rute europene cu tarife în scădere sunt între Franța și UK

Conform barometrului realizat de Ti, Upply și IRU pentru al doilea trimestru din 2022, tarifele de transport între Franța și Regatul Unit au crescut mult mai puțin decât pe alte rute din Europa. De altfel, numai patru rute au înregistrat scăderi ale tarifelor din contracte față de primul trimestru din 2022, iar trei dintre ele au fost între Franța și Marea Britanie.

Pe piața contractelor, prețurile de transport din Franța în Marea Britanie au scăzut cu 2,1% față de primul trimestru din 2022, până la o medie de 1.686 de euro (2,88 de euro/km), cu 4,1% mai puțin decât în trimestrul al doilea din 2021. Iar pentru returul în Franța prețurile de pe piața contractelor au atins o medie de 1.041 de euro (1,60 de euro/km), în creștere cu 5,0% față de primul trimestru din 2022, mai mică decât creșterea medie europeană a prețurilor din contracte – o dovadă a faptului că presiunea asupra tarifelor este mai mică decât în restul continentului.

Pe piața spot nu au existat scăderi, prețurile reacționând rapid la creșterea costurilor din industria transportului rutier de mărfuri. Dar creșterile de tarife pe această rută sunt doar de două treimi din creșterea medie europeană. Tariful spre Regatul Unit a ajuns la o medie de 2.017 euro (3,44 de euro/km), în creștere cu 7,4% față de trimestrul anterior, iar la retur este de 1.278 de euro (1,97 de euro/km), în creștere cu 14,5% față de trimestrul anterior.

În iulie prețul motorinei la pompele din Marea Britanie era cel mai mare dintre toate țările europene importante, cu 2,35 de euro/l, cu 16,8% peste cel din Franța și cu 19,1% peste cel din Germania, după ce între 23 mai și 14 iulie prețul motorinei a scăzut în toate țările europene importante, cu excepția Regatului Unit. Deci motorina a jucat un rol semnificativ în creșterea prețurilor de transport din al doilea trimestru al lui 2022 și va continua să crească tarifele și în al treilea trimestru al anului.

În ceea ce privește costul forței de muncă în ambele țări, acesta a fost stabil, dar inflația adaugă presiune pentru creșterea salariilor, așteptată atât în Marea Britanie, cât și pe continent.

Cererea de transport din partea ambelor țări a fost mică și va continua să scadă și în trimestrul al treilea al anului. În mai, consumatorii din Marea Britanie s-au confruntat cu cea mai mare rată a inflației din ultimii 40 de ani, de 9,1%, iar Banca Angliei se așteaptă ca aceasta să depășească 11% până în octombrie. Mai mult de jumătate din bunurile din coșul zilnic s-au scumpit cu peste 7%, în timp ce cererea de autoturisme din Marea Britanie este în scădere, înmatriculările de mașini în iunie 2022 scăzând cu 24,3% față de iunie 2021. Și sectorul de producție din Regatul Unit suferă din cauza creșterii prețurilor, pe fondul scumpirii rapide a materiilor prime. Consumatorii francezi se confruntă cu un mediu inflaționist mai puțin extrem, dar Banca Franței se așteaptă ca inflația să ajungă la 6,5-7% până la sfârșitul anului. Cererea din partea economiei franceze este în scădere, dar într-un ritm mai lent decât cel din Regatul Unit. Datele Institutului de Statistică din Franța arată că în trimestrul al doilea din 2022 consumul gospodăriilor franceze a scăzut cu 1,4% față de primul, iar cererea de vehicule noi este și ea în scădere, deși mai puțin bruscă decât în Marea Britanie – înmatriculările de vehicule noi în iunie 2022 au scăzut cu 18,0% față de iunie 2021.

Articole similare

Ad