Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UITP s-a autosesizat in problema transportului public din Bucuresti

Asociatia Internationala a Transportului Public (UITP), prin intermediul secretarului general, Alain Flausch, si al directorului de afaceri europene,Thomas Avanzata, a trimis o scrisoare deschisa catre Primaria Bucuresti si Consiliul General al Capitalei, prin care doreste sa atraga atentia asupra situatiei curente a mobilitatii urbane, inclusiv asupra functionarii principalului operator de transport in comun, RATB, care este totodata si cel mai mare si mai activ membru UTIP din Romania.
 

„Credem cu tarie ca Bucurestiul, fiind a sasea capitala europeana ca marime, are un mare potential in privinta mobilitatii colective durabile. Acest fapt este important tinand cont ca astazi transportul este unul dintre cei mai importanti factori pentru economia si competitivitatea oraselor din Europa si din intreaga lume. Totusi, Bucurestiul este cunoscut pentru severele probleme de trafic. Va reamintim ca studii la nivelul Uniunii Europene au demonstrat ca incepand cu 2013 traficul congestionat a costat peste 1% din PIB-ul Uniunii, anual. Plus celelalte probleme suplimentare, legate de poluare, zgomot, riscuri mai mari pentru siguranta si sanatatea cetatenilor, precum si o deteriorare a infrastructurii rutiere“.
In ultimii trei ani, UITP a observat cu ingrijorare rata crescuta de rotatie a personalului in privinta managerilor generali ai RATB, lucru ce a avut un impact defavorabil asupra calitatii si continuitatii functionarii si operatiunilor de zi cu zi ale companiei. „In privinta aspectelor operationale, dorim sa va atragem atentia ca o buna parte din flota relativ moderna de autobuze a RATB ramane nefolosita, in timp ce o alta nu indeplineste standardele de functionare si confort, rezultat al lipsei de fonduri pentru operatiunile curente de intretinere si mentenanta. Desi un numar semnificativ de investitii folositoare au fost facute in infrastructura rutiera , ior lucrarile la sistemul de metrou continua, traficul zilnic in Bucuresti continua sa ramana o mare problema pentru cetateni.“, se mai arata in scrisoare.
UITP si-a oferit sprijinul si expertiza sa in readucerea transportului public bucurestean pe agenda politica si de dezvoltare urbana. „Conform legislatiei UE, responsabilitatea unei bune functionari a transportului public este exclusiv in sarcina autoritatilor locale. (…) Totodata, cerem public ca Municipalitatea sa sprijine transportul public si o strategie generala de mobilitate in Bucuresti intr-un mod clar, coerent si pe termen lung. Credem cu tarie ca fondurile si sprijinul necesare celui mai mare operator de transport bucurestean – RATB – sunt critice nu doar pentru indeplinirea operatiunilor zilnice, ci si pentru o mult-asteptata modernizare“.
Reprezentantii UITP si-au aratat disponibilitatea in vederea organizarii unei intalniri bilaterale in Bucuresti, cu scopul de a discuta toate problemele de mai sus si a-si oferi sprijinul, iar acum asteapta un raspuns din partea edililor locali ai Capitalei.

Articole similare

Ad