Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ungaria a construit un terminal pentru transportul cerealelor din Ucraina

În apropierea graniței Ungariei cu Ucraina, la Fenyeslitke, a devenit operațional cel mai mare terminal de containere terestre din Europa, cu scopul de a crește transporturile de cereale ucrainene prin Ungaria către porturile adriatice. Terminalul East-West Gate a necesitat o investiție de circa 90 de milioane de dolari și permite transferul containerelor între șinele cu ecartament larg și cele standard, precum și între trenuri și camioane. Aici vor lucra aproximativ 500 de oameni, iar utilajele folosite pot manipula 800 t de cereale și 450 mc de ulei de floarea-soarelui pe oră, deci se va eficientiza transportul produselor agricole din Ucraina, așa cum a declarat ministrul de externe maghiar Peter Szijjarto, prezent la inaugurare. Cantitatea de cereale care se așteaptă să treacă prin terminal va fi de 15.000-20.000 t/lună.

Reamintim că exporturile de cereale ale Ucrainei se desfășurau mai ales pe mare, dar au fost oprite în mare parte la începutul războiului de o blocadă de facto a Rusiei și apoi reluate în cadrul unui acord intermediat de Organizația Națiunilor Unite și Turcia.

Exporturile în primele 17 zile din octombrie au ajuns la 2.120.000 t, adică au fost cu doar 2,4% mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor ministerului ucrainean al agriculturii. Dar conform Euronews Moscova s-a plâns de punerea în aplicare a acordului privind cerealele și a amenințat că va bloca reînnoirea acestuia luna viitoare.

Articole similare

Ad