Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Europeana a schimbat sistemul de etichetare a carburantilor

Sistemul de etichetare a carburantilor auto a fost modificat din 12 octombrie, benzina urmand sa primeasca simbolul E urmat de un numar, intr-un cerc, motorina simbolul B urmat de un numar intr-un patrat, iar pentru carburantii alternativi va fi codul fiecaruia intr-un romb.
Masura va fi aplicata in cele 28 de state ale Uniunii Europene, in Islanda, Norvegia si Lichtenstein, dar si in Macedonia, Serbia, Elvetia si Turcia.
 

Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, in imediata apropiere a gurii de alimentare, in manualul vehiculului, in statiile de alimentare si in locatiile dealerilor de vehicule.
Noile etichete nu inlocuiesc numele specifice sau anumite branduri si nici nu contin recomandari de calitate, siguranta sau performanta.
Etichetele pentru benzina vor fi E5 (cu cifra octanica 95 sau 98 si cel mult 5% etanol), E10 (cu cifra octanica 95 sau 98 si 10% etanol) si E85 (cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant), intr-un cerc.
Etichetele pentru motorina vor fi B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmeaza a fi introdus la vanzare) si XTL (un sortiment de motorina sintetica ce urmeaza sa apara pe piata), intr-un romb.
Carburantii alternativi vor fi etichetati cu H2 (hidrogen), CNG (gaz natural comprimat), LPG (gaz petrolifer lichefiat) si LNG (gaz natural lichefiat), intr-un romb.
Masura a fost prevazuta in Directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi.

Articole similare