Ad
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
AdAdvertisement
AdAdvertisement
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea europeana a schimbat sistemul de etichetare a carburantilor

Sistemul de etichetare al carburantilor auto a fost modificat din 12 octombrie, benzina urmand sa primeasca simbolul E urmat de un numar, intr-un cerc, la motorina simbolul B urmat de un numar intr-un patrat iar pentru carburantii alternativi codul fiecaruia intr-un romb.
Masura va fi aplicata in cele 28 de state ale Uniunii Europene, in Islanda, Norvegia si Lichtenstein, dar si in Macedonia, Serbia, Elvetia si Turcia.
 

Etichetele vor fi plasate pe vehiculele nou-produse, in imediata apropiere a gurii de alimentare, in manualul vehiculului,  in statiile de alimentare si in locatiile dealer-ilor de vehicule.
Noile etichete nu inlocuiesc numele specifice sau anumite brand-uri si nici nu contin recomnadari de calitate, siguranta sau performanta.
Etichetele pentru benzina vor fi E5 (cu cifra octanica 95 sau 98 si cel mult 5% etanol), E10 (cu cifra octanica 95 sau 98 si 10% etanol) si E85 (cu 85% etanol, pentru vehicule compatibile cu acest tip de carburant), intr-un cerc.
Etichetele pentru motorina vor fi B7 (cu 7% biodiesel), B10 (cu 10% biodiesel, sortiment ce urmeaza a fi introdus la vanzare) si XTL (un sortiment de motorina sintetica ce urmeaza sa apara pe piata), intr-un romb.
Carburantii alternativi vor fi etichetati cu H2 (hidrogen), CNG (gaz natural comprimat), LPG (gaz petrolifer lichefiat) si LNG (gaz natural lichefiat), intr-un romb.
Masura a fost prevazuta in Directiva 2014/94/UE din 22 octombrie 2014, privind instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi.

Articole similare

Ad
Ad