Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Vânzările din comerțul cu amănuntul au atins majorări de 4,5%

Românii au stabilit un nou record de vânzări în comerțul cu amănuntul în luna noiembrie, când au cumpărat cu 7,3% mai multe produse nealimentare, cu 4,7% carburanți și 0,3% produse alimentare, comparativ cu aceeași lună din 2021. Creșterea în vânzările din comerțul cu amănuntul pentru primele unsprezece luni ale anului 2022 a fost de 4,5%, potrivit datelor Statisticii Eurostat.

Comparativ cu vânzările de bunuri nealimentare din decembrie 2021, când vânzările au fost mai mari din punct de vedere sezonier, creșterea a fost de aproape 2%. Presupunând că logica care stă la baza consumului robust al gospodăriilor nu s-a schimbat (nu există motive să ne așteptăm la schimbări), vânzările din comerțul cu amănuntul trebuie să fi avansat, în continuare, în decembrie până la un nou record.

Vânzările de carburanți auto au crescut cu 4,7% în noiembrie și cu 9,4% în perioada ianuarie-noiembrie, în concordanță cu tendința robustă pentru consum ilustrată de vânzările de produse nealimentare.

Vânzările de produse alimentare cresc într-un ritm mult mai lent, precum cu 0,3% an de an în noiembrie și cu 1,5% an de an pentru întreaga perioadă ianuarie-noiembrie – de trei ori mai lent în comparație cu mărfurile nealimentare.

Prețurile alimentelor au crescut mai rapid, față de inflația generală (22% an/an în comparație cu 16% an/an în noiembrie), iar unele prețuri au crescut în ritmuri mult mai mari cu un impact vizibil asupra volumului vânzărilor și un impact ascuns asupra calității bunurilor achiziționate.

Articole similare

Ad