Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

VIDEO – Transportul intermodal capătă noi forme: primul tren combo ce unește vestul și sud-estul României

Parte a holdingului Transylvania Invest, trader specializat în cereale, Rail Hub Transylvania, compania care operează un terminal multimodal la granița de vest a țării, în județul Arad, a pus în mișcare primul tren combo, format din vagoane convenționale și containere, ce leagă vestul de sud-estul țării, transportând cereale și mărfuri generale direct în Portul Constanța.

Cel mai nou serviciu oferit de operatorul din Arad este transportul cerealelor și al mărfurilor containerizate pe același tren către Portul Constanța și invers, potrivit afirmațiilor făcute de Louisa Gorban, managerul Rail Hub Transylvania, în cadrul videoconferinței Tranzit Transportul intermodal din România, în pericol să deraieze?“ – Powered by AFLUENT și RAIL HUB TRANSYLVANIA. Este un proiect realizat în colaborare cu operatorul feroviar Express Forwarding, alături de care compania a creat primul tren combo ce unește vestul cu sud-estul României. Destinația finală este Portul Constanța, iar proiectul conexează volumele de mărfuri care intră prin port în containere maritime și au ca destinație vestul țării și nu numai. Traficul principal este susținut de volumele oferite din comerțul cu cereale. Primul tren combo a plecat spre Constanța cu 30 de vagoane convenționale de cereale – Uagps, la care s-au adăugat cinci platforme pentru transport containere, setup-ul fiind flexibil, în funcție de tipul de marfă și de vagoane pentru containere. Pentru mărfurile care ies din țară pe la Curtici, faptul că tronsonul feroviar este electrificat pe toată lungimea îi permite operatorului să încarce tonajul maxim pe osie. Pe partea de intern, greutatea medie pe osie este de 20 de tone, deoarece starea infrastructurii nu permite parcurgea traseului cu tonajul maxim. „Mărfurile din container sunt mult mai ușoare și faptul că le combinăm cu cele grele, reușim să creăm o balanță și să ne încadrăm în acei parametrii, încercând, pe cât posibil, să atingem maximul pe tonaj. Ne bucurăm să constatăm că acest tren a circulat plin în permanență“, a explicat Louisa Goroban în cadrul evenimentului Tranzit.

Pentru că s-a dovedit a fi un succes, Rail Hub Transylvania a angajat un al doilea tren combo care circulă din gara Glogovăț, aflată în apropierea terminalului său intermodal, direct în terminalele SOCEP și DP World din port. Pe sensul de întoarcere în Arad, cele două trenuri sunt ocupate aproape în integralitate, la momentul de față existând loc doar pentru containerele mai mici, cele de 20‘. Se transportă marfă generală fie pe containerele clienților – expediționeri sau linii maritime, fie pe unitățile operatorului arădean. Potrivit managerului terminalului, se constată un interes destul de mare pentru acest tip de transport, fiind preferate containerele mari, cele de 45’, în detrimentul camioanelor care fac grupaje în diferite locații. Pentru a eficientiza și mai mult cele două trenuri, compania a căutat să dezvolte și mai mult transportul cerealelor direct în containere maritime. „Începând de anul acesta, odată cu noua recoltă, ne-am propus să trimitem produse de nișă, care se încarcă pe containere în portul Constanța“, explică Louisa Gorban. Practic, cerealele containerizate vor fi încărcate direct în terminalul Rail Hub Transylvania și vor fi transportate în port, de unde se va face transbordul pe liniile maritime. Mai multe despre activitatea Terminalului Rail Hub Transylvania puteți afla din numărul din luna Mai al revistei TRANZIT.

Articole similare

Ad