Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Viitorul transportului rutier este electric, dar CE își mai ajustează planul

Comisia Europeană a prezentat un plan de acțiune ambițios pentru industria auto, reafirmând că viitorul transportului rutier este electric. Iar asociația de transport și logistică TLN aplaudă această idee și crede că impactul ei asupra operatorilor din Olanda va fi considerabil.

Inițial, instituțiile de la Bruxelles au vrut să introducă obligații de achiziție directă, adică să le impună companiilor de transport să cumpere un anumit procent de camioane cu emisii zero. Însă această propunere a fost între timp nuanțată, parțial datorită eforturilor TLN, și în loc de o obligație directă va exista mai întâi o analiză a impactului, după care Comisia poate propune o nouă legislație la finalul anului sau la începutul lui 2026.

Propulsia complet electrică rămâne viziunea pe termen lung a CE, dar planul de acțiune nu introduce încă o legislație concretă, ci stimulente pentru creșterea cererii de camioane cu emisii zero. Printre măsurile propuse se numără: extinderea scutirii de taxe de drum pentru camioanele cu emisii zero și după finalul acestui an (prin modificarea legii), încurajarea statele membre să ia măsuri pentru o flotă mai durabilă, dar fără a propune încă norme obligatorii (legislația ar urma să apară mai târziu, pentru a promova electrificarea, iar între timp Comisia ar începe un dialog cu sectorul transporturilor), menținerea standardelor existente privind emisiile de CO₂ (pentru a le oferi producătorilor certitudine și a-i încuraja să continue să investească în vehicule cu emisii zero), creșterea eficienței transportului prin acceptarea de greutăți și dimensiuni mai mari în cazul camioanelor electrice (acum negocierile sunt la latitudinea statelor membre și a Parlamentului European), sprijinirea de către UE a statelor membre să instituie stimulente financiare și nefinanciare și prezentarea unui plan de investiții în transportul durabil, împreună cu implementarea Regulamentului privind infrastructura pentru combustibili alternativi (AFIR). Acestea ar trebui să asigure o infrastructură de încărcare mai bună pentru camioane de-a lungul principalelor coridoare de transport și se va concentra asupra dezvoltării de noduri de încărcare de-a lungul coridoarelor TEN-T.

Pe lângă stimulentele pentru vehicule electrice, CE se angajează și în inovare și digitalizare și va exista un parteneriat între producătorii europeni pentru a promova cercetarea și dezvoltarea comună în domeniul conducerii autonome, iar producția de celule și componente de baterii în Europa va avea și ea prioritate.
TLN atrage însă atenția asupra faptului că va mai dura până când problema congestiei rețelei de energie va fi rezolvată, iar transportul nu este singurul sector care așteaptă asta. În plus, nu există deocamdată vehicule electrice pentru orice tip de transport, deci va fi nevoie de o paletă mai largă de soluții pentru a face progrese reale.

În plan nu sunt incluși combustibilii alternativi, ca HVO100 și bio-GNL, iar stimulentele propuse nu sunt obligatorii, deci statele membre decid în mare parte singure cum să le introducă, ceea ce va duce la diferențe mari între ele. Dar TLN speră că o bună consultare între sectorul transporturilor, guvernul olandez și instituțiile europene va contribui la condiții de concurență echitabile, în care să fie încurajate firmele sustenabile.

Sursă foto: TLN

Articole similare

Ad