Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Viteza de procesare a documentelor vamale a crescut recent în România

Volumele de marfă care ajung în aeroportul din Budapesta sunt impresionante și că acesta nu mai face față, deci multe firme se îndreaptă spre România cerând soluții. Pentru ca țara noastră, și mai ales Aeroportul Oradea, să fie însă interesante este nevoie de soluții de transport și de depozitare, dar mai ales de o viteză mai mare de procesare a documentelor vamale.

De aceea unul dintre vorbitorii invitați la Gala Tranzit de Logistică de la Oradea a fost Marcel Mutescu, Președintele Autorității Vamale Române, căruia i s-a solicitat să explice cum poate instituția pe care o conduce să ofere soluții la problemele operatorilor din e-commerce interesați de țara noastră, începând cu instrumente digitale performante care să gestioneze un volum mare de documente depuse la vamă și să crească viteza de prelucrare a datelor.

Marcel Mutescu a subliniat că Autoritatea Vamală are ca obiective principale siguranța și securitatea cetățenilor UE și a statelor membre și garantarea unui comerț onest, pe care le îndeplinește prin controale și între care trebuie să aibă grijă să existe un echilibru. 

Conform celor mai recente statistici ale Comisiei Europene referitoare la comerțul electronic, cele din 2023 – deoarece pentru 2024 nu au fost centralizate informațiile din toate statele comunitare – în Ungaria au fost circa 183 de milioane de declarații vamale cu set redus de date H7, iar în România doar 700.000 (dar în 2024 au fost mult mai multe, 1.700.000). Diferența atât de mare față de Ungaria nu este pusă doar pe seama facilităților logistice existente în țara vecină, ci și sistemul electronic de declarare de la noi reprezenta un handicap.

Pentru a rezolva problema, Marcel Mutescu a început în prima jumătate a anului trecut să discute cu operatori de curierat și cu platforme mari de comerț electronic și să îi încurajeze să aducă în țară volume oricât de mari, deoarece Autoritatea Vamală le este partener de încredere și le va procesa rapid declarațiile.

În acest sens a fost modificat sistemul de declarare, prin introducerea unei proceduri bazate în primul rând pe accesul vămii la baza de date a operatorilor de curierat – folosind protocoale încheiate cu ei – care să permită realizarea din timp a analizei de risc, înainte de sosirea mărfurilor în țară, astfel încât controalele să vizeze doar anumite trimiteri. Iar acceptarea declarației vamale și decizia de control (care până acum erau manuale) vor fi automate, cu un timp de așteptare de o oră indiferent cât de mare este numărul de declarații. Chiar și dacă o firmă depune 100.000 de astfel de documente, promite președintele Autorității Vamale Române. Apoi unele bunuri pleacă având liber de vamă și altele sunt puse deoparte pentru control. „Sperăm să se vadă rezultatele, adică firmele care vor să investească în România și care au și 200.000 de declarații pe zi la Otopeni, Bacău, Oradea sau Arad, să facă asta.“

Articole similare

Ad