Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cluj-Napoca mizeaza pe electric

Prima flota de autobuze electrice din tara a intrat in operare la Cluj-Napoca, in mai anul acesta. Impreuna cu cele 11 autobuze au mai fost achizitionate 11 statii de incarcare lenta (pe timp de noapte) si trei statii de incarcare rapida. In plus, se preconizeaza achizitia a inca 19 autobuze prin finantare din fonduri europene. Municipalitatea din Cluj are un plan ambitios de schimbare a flotei de vehicule diesel cu electrice.
Utilizarea transportului electrificat nu este o noutate, tramvaiele si troleibuzele fiind solutii binecunoscute si apreciate pentru lipsa emisiilor poluante. Sistemul de propulsie este insa foarte costisitor (mai ales in cazul tramvaielor), iar mobilitatea, redusa, din cauza dependentei de sursa de energie.
 

Pe masura ce s-a dezvoltat tehnologia de constructie a bateriilor, producatorii de vehicule au conceput mai intai modelele hibride diesel-electrice, iar apoi autobuze 100% electrice. Caroseria acestora este la fel ca la troleibuze, cu care impart si sistemul de propulsie – invertor trifazat si motor asincron. Difera sursa de energie – baterie sau supracapacitori versus retea de contact – dar si capacitatea de transport, intrucat autobuzele electrice se recomanda pentru un flux de pana la 500-600 de calatori/ora/sens.
Spre deosebire de autobuzele diesel, cele electrice sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, avand un consum de 2,5-3 ori mai mic decat vehiculele conventionale, a aratat Nicolae Dobos, director tehnic al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca cu prilejul Expo Tranzit. De altfel, in urma unui studiu comparativ autobuz diesel – troleibuz, efectuat tot in Cluj, a reiesit ca primul consuma 0,4 l/km, cu un cost de 0,374 euro/km, in timp ce troleibuzul consuma 1,825 kWh/km, cu un cost de numai 0,121 euro/km.
Randamentul motorului electric este mai ridicat decat al celui pe motorina, plus ca utilizeaza o energie de viitor, usor de obtinut din surse regenerabile. Pentru o eficienta cat mai buna, energia este recuperata la franare si reutilizata. Alte avantaje ale autobuzului electric sunt silentiozitatea, franarea eficienta (totusi, mai lenta, reducand socurile si uzurile), dar si intretinerea mai simpla si mai ieftina (motorul asincron este garantat 500.000 km fara interventii).
Printre dezavantajele autobuzelor electrice se numara pretul mare de achizitie al bateriilor, dar si durata limitata de viata a acestora, de numai 5-6 ani, ceea ce face ca pe durata de exploatare a vehiculului sa fie necesara cel putin o schimbare a bateriilor. Totusi, diferenta de pret se acopera din economia de energie. Cel mai mare neajuns insa este autonomia, motiv pentru care vehiculele electrice in general (distributie marfa, salubritate etc.) pot fi utilizate pe o arie restransa.

Configuratie economica pentru Cluj
Autobuzele electrice vor parcurge la Cluj-Napoca, in medie, 150 km/zi, pe un traseu de 17,5 km (dus-intors). Intrucat s-a optat pentru o varianta combinata de incarcare cu energie – lenta pe timp de noapte plus rapida, prin pantograf, pe parcursul zilei – s-a calculat o autonomie necesara de 52,5 km, ceea ce a permis echiparea cu baterii de doar 500 kg, fata de 3.000 kg, cat au cele standard. Avantajul direct reiese din capacitatea de transport, care, in cazul autobuzelor clujene, este de 93 de calatori.
Foarte important, energia furnizata pentru autobuzele CTP Cluj provine 100% din surse regenerabile (hidroelectric, eolian, solar).
Toate marile orase din lume isi propun inlocuirea flotei cu autobuze electrice, astfel ca pana in 2025 se estimeaza ca jumatate din flota de autobuze urbane din lume sa fie electrica, a aratat directorul CTP. Interesant este ca si FlixBus a introdus autobuze electrice pe doua rute din Franta si Germania, dovada a faptului cu vehiculele de acest gen incep sa iasa din interiorul oraselor, gratie autonomiei crescute.

Articole similare

Ad