Scaderea pietei de logistica din Romania si oprirea constructiei de spatii de depozitare au influentat si activitatea furnizorilor de instalatii de frig pentru depozite. Lipsa banilor si derularea foarte anevoioasa a fondurilor structurale, aproape singura sursa de finantare disponibila in prezent, au impiedicat si mai mult activitatea furnizorilor. Frigotehnica a reusit sa se descurce in acest context dificil datorita extinderii in strainatate, incepute inainte de criza dar, mai ales, datorita portofoliului de servicii care a atras clienti importanti, printre care marile lanturi de retail sau nume importante din logistica.
In ultima vreme s-a construit in principal pe fonduri structurale. In aceasta perioada, de exemplu, se primesc predominant cereri de oferta pentru proiecte de depozite de legume-fructe. Dar birocratia este mare, procedurile (analizele, procedura de adjudecare etc.) dureaza mult. De exemplu, daca un proiect primeste decizia de eligibilitate in aprilie, lucrarile pentru instalatiile frigorifice vor incepe dupa un an – un an si jumatate. „Si pentru spatii logistice au fost cateva proiecte, dar procedura este foarte anevoioasa, lucram pentru proiecte din diferite sesiuni, din 2012, din 2011. Si decontarea se face greu, suntem intarziati la plata, dar astea sunt neajunsuri pe care si le asuma cei care lucreaza pentru proiecte pe fonduri structurale. Daca procedurile ar fi mai flexibile si mai rapide, ar avea toata lumea de castigat, aceste fonduri fiind aproape singura sursa pentru investitii“, a explicat Andrei Cristache, sales manager refrigerare industriala in cadrul Frigotehnica.
Chiar daca sunt greu de obtinut si derulat, fondurile structurale raman o speranta pentru cei care vor sa construiasca ceva, pentru ca acum nu mai sunt atat de multi investitori ca in alti ani, care sa aiba resursele financiare necesare sa inceapa ceva de la zero. Banii sunt foarte greu de obtinut, bancile acorda greu imprumuturi si in niste conditii neprofitabile.
Spatiile cu temperatura controlata intra treptat pe piata de legume-fructe
Fondurile structurale actuale merg spre agricultura, dar acest segment ar avea o dezvoltare si mai accelerata daca s-ar grabi si ritmul de aparitie a centrelor de colectare si a asocierilor. Insa agricultorii nu sunt deschisi catre asta. Daca s-ar asocia ar putea sa construiasca spatii frigorifice unde sa isi pastreze marfa mai mult timp decat sa o vanda catre angrosisti la preturi de nimic.
Pentru cei care au nevoie de spatii de depozitare speciale pentru legume si fructe, Frigotehnica a realizat camere speciale cu atmosfera controlata. In aceste depozite concentratia de oxigen din aer poate fi redusa pana la valoarea de 1%, in timp ce concentratiile de CO2 si de azot sunt mentinute intre niste limite care sa asigure pastrarea optima a diferitelor tipuri de fructe introduse.
…