Fara a vrea sa ne pronuntam pe marginea luptelor politice din tara noastra, nu putem sa ne facem ca nu observam pericolul pe care situatia instabila o aduce si in plan economic. Nu numai ca aparem din nou in presa europeana ca o tara mai instabila si antidemocratica decat un stat african, dar vedem cum asa-zisele reintregiri de pensii si salarii ale bugetarilor – care ar fi trebuit, teoretic, sa duca la cresterea consumului si relansarea economiei – nu acopera pierderile reale cauzate de scaparea de sub control a cursului valutar.
Un asemenea fenomen nu mai bucura nici macar exportatorii, care vor avea de platit energie si combustibil mai scumpe si care vor duce, in final, la cresteri generale de preturi la toate produsele. Iar asta va actiona, imediat, impotriva consumului si cresterii economice.
O situatie instabila politic ne costa si riscul de tara, care va mai creste cu cateva procente rata dobanzii imprumuturilor externe, fie ele publice sau particulare. Si-asa le era tot mai greu companiilor mici si mijlocii sa se crediteze, dar noile conditii de piata vor face finantarile aproape imposibile sau suficient de neprofitabile pentru a mai da curaj cuiva sa apeleze la finantare.
Dupa o primavara relativ buna pentru transport, volumele au scazut mult si nu numai ca urmare a sezonalitatii si a vacantelor fabricilor din strainatate, ci si ca urmare a reducerii consumului pe plan intern. Canicula a tras pe dreapta transporturile romanesti din cauza afectarii drumurilor nationale, reducand astfel si mai mult volumele transportate in aceasta vara.
Si, din pacate, nici agricultura, care in anii trecuti mai diminua pierderile suferite de economia romaneasca, nu va da anul acesta de lucru transportatorilor, seceta si intemperiile facand ravagii pe campiile patriei.
Indiferent cine va castiga in urma referendumului, noi ramanem cu o „gaura“ in buget, pe care, in loc sa o cheltuim cu organizarea de sectii de vot, am mai fi putut asfalta portiunea lipsa din soseaua ocolitoare a localitatii Sacele, ca sa nu se arunce banii deja investiti pana acum pe apa Sambetei, sau orice alta bucata de drum… In plus, ramanem cu un gust amar fata de balacarelile politice, in care demagogia si minciuna sunt in prim-plan.
Chiar daca politica nu este facuta intotdeauna in slujba poporului nici in alte tari europene cu staif, Romaniei nu-i da mana sa se uite in ograda altora, fiind intr-o situatie critica. Saracirea Italiei si Spaniei si noile politici anti-sociale incepute in Spania vor aduce, in loc de bani trimisi catre familiile din tara, oameni ramasi fara locuri de munca si fara ajutoare sociale, pe care Europa nu-i mai vrea. Ce vom face cu toti daca in locul unor masuri de sprijin al economiei noi suntem blocati in referendumuri si batalii politice dure?
Am vazut promisiunile noului Guvern legate de plata TVA la incasare si reducerea CAS pentru firmele care angajeaza someri sau persoane cu varste peste 55 de ani. Economic vorbind, ele par doar baloane de sapun inainte de referendum, insa ramane de vazut ce ne rezerva noua conducere USL-ista, care m-a uimit cu atragerea in posturi de conducere sau de simpli consilieri a unor reprezentanti ai societatii civile – sindicalisti, oameni de afaceri, jurnalisti si comentatori – parca pentru a le inchide gura celor care criticau de regula autoritatile.
Astfel de miscari strategice s-au facut si la MTI, iar noi asteptam curiosi marea schimbare in modul in care vor fi redactate noile acte normative si vor fi conduse unele institutii de stat pana acum complet neperformante.
Dupa o vara fierbinte, ne asteapta o toamna si mai fierbinte!