Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cu o rata a somajului in continua crestere in 2009, Angajatorii au fost mai selectivi

Dupa anul de criza 2009, in care rata somajului a ajuns la 7,8%, iar salariile celor inca in functie au scazut cu pana la 30-40%, 2010, cel putin in prima jumatate, nu se anunta mai imbucurator, ci va urma aceeasi tendinta a disponibilizarilor si va avea o rata a somajului in crestere si salarii cel mult la nivelul anului trecut. Abia din al doilea semestru piata se va dezgheta putin. Contrar situatiei din 2008, cand oferta de munca depasea usor cererea, 2009 a fost totusi un an favorabil angajatorilor, pentru ca le-a oferit o plaja mai variata de optiuni si posibilitatea de a fi mai selectivi in cazul unui post vacant.
 

Pe de alta parte, candidatii au fost nevoiti sa scada pretentiile, atat in ceea ce priveste pachetul salarial, cat si nivelul ierarhic, existand cazuri in care au fost nevoiti sa accepte posturi situate mult sub nivelul lor de pregatire si experienta.

Atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, 2009 a fost un an al schimbarilor, cu diferente majore survenite la nivel comportamental. Atitudinea angajatorilor a fost caracterizata de o mai mare atentie in selectia si ofertarea candidatilor, ei orientandu-se mai mult catre nivelul de experienta si competentele reale. Iar in ceea ce priveste candidatii, acestia au cautat in primul rand stabilitate, punand in plan secund beneficiile viitorului loc de munca.
Anul trecut, potrivit lui Bogdan Toth, director general HR4U, a fost caracterizat de o crestere de 70% a numarului de CV-uri primite de companie, comparativ cu situatia anilor precedenti, in special in primele trei luni si spre final. Pe la jumatatea lui 2009 au existat perioade in care solicitarile angajatorilor au scazut si cu 80% fata de anii trecuti.
„De regula, pozitiile de middle management au fost printre cele mai sigure anul trecut, alaturi de specialistii cu peste 10-15 ani de experienta in domeniu“, a afirmat Toth.
Conform situatiei raportate de Adecco, numarul CV-urilor inregistrate a crescut direct proportional cu volumul somerilor de pe piata, cu 50-60% fata de nivelul lui 2008. Iar numarul cererilor de recrutare venite din partea angajatorilor a scazut cu 60-70% in 2009 comparativ cu 2008, aceeasi situatie fiind raportata si de Manpower.
Conform reprezentantului HR4U, aproximativ 90% dintre cei care au solicitat suportul consultantilor pentru gasirea unui loc de munca au fost persoane disponibilizate sau fara loc de munca, deci numai 10% dintre ei erau angajati in cautarea unui alt post.
In cazul Adecco, 60% dintre persoanele care au apelat anul trecut la serviciile companiei erau someri, 20% urmau sa devina someri, iar restul erau ingrijorate de perspectivele pietei si de stabilitatea propriului loc de munca, sau, indiferent de motive, doreau o schimbare a acestuia.

Rata somajului, acum de 6,3%, e in crestere
Rata somajului pe tot parcursul anului a prezentat cresteri de la luna la luna, ajungand de la 4,9% in ianuarie la 7,8% in decembrie, iar media anuala a fost de 6,3%, cu 2,3% mai mult decat in 2008. Altfel spus, din ianuarie pana in decembrie 2009 numarul somerilor ajunsese de la 444.907 la 709.383, dupa cum informeaza ANOFM.
„Rata somajului a avut o tendinta oscilanta in 2009 din cauza disponibilizarilor masive din industria auto din zona de vest a tarii“, a mai apreciat Toth.
Daca in decembrie 2008, cand, totusi, criza economica incepuse sa se faca simtita, rata somajului inregistrata la nivel national a fost de 4,4% (iar media anuala de 4%), in 2009 cotele au scazut ingrijorator, ajungand, in decembrie, la 7,8%.
Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca a fost de 709.383, din care 302.124 erau femei. Din totalul somerilor la nivel national, 435.497 sunt indemnizati, iar 273.886, neindemnizati. Somajul in randul femeilor a atins cota de 7,1%.
Daca in Capitala rata somajului s-a mentinut in jurul valorii de 2,3%, – cea mai mica, urmata de Ilfov, cu 2,4% – in multe judete au fost atinse cote alarmante, chiar de peste 10%. Alba, cu 12,6%, Vaslui, 14,0%, si Mehedinti, cu 14,1%, sunt judetele cu cele mai mari cote ale somajului inregistrate anul trecut.
In viziunea consultantilor din domeniul resurselor umane, evolutia inregistrata de somaj are doua fatete, si poate fi raportata atat in procente, cat si in cifre.
Logic, am putea spune ca cele mai mari reduceri de personal s-au inregistrat in domeniile afectate puternic de criza financiara, cum ar fi segmentul automotive, constructiile sau productia, domenii care au scazut semnificativ numarul angajatilor, deoarece au redus activitatea cu pana la 80% sau chiar au inchis. Insa disponibilizarile au avut un impact diferit asupra nivelului somajului, in functie de numarul de persoane pe care le angrenau industriile care au facut concedieri.
Numarul angajatilor necesari este mai mare in industrie, deci concedierile „influenteaza social si politic orase intregi, sau chiar regiuni“, a afirmat Fedorovici. La polul opus se afla firmele de servicii, cum este cazul dezvoltatorilor imobiliari, care, desi au redus semnificativ activitatea, sau chiar au renuntat la unele proiecte, nu au avut un impact semnificativ asupra somajului, avand oricum un numar mic de angajati.

 Experienta si-a spus cuvantul 
Conform informatiilor furnizate de companiile specializate in plasarea de personal, cele mai multe cereri au vizat domeniile IT, financiar-contabil si asistenta in vanzari, iar cele mai putine marketing, relatii publice si resurse umane. Pozitiile de executie din industrie si logistica au inregistrat o scadere drastica.
Stabilitatea locurilor de munca din productie a fost sever afectata de criza, in timp ce in retail, vanzari si FMCG lucrurile s-au mai miscat, din perspectiva recrutarilor realizate de Adecco si Manpower.
Cele mai multe angajari au fost in aceste domenii, in timp ce segmentul auto, constructiile si imobiliarele au generat cele mai multe concedieri.
Pozitiile de agenti si sales manageri au fost cel mai des vizate, iar cerintele principale au tintit experienta si portofoliul de clienti. Astfel, profilul potentialului candidat trebuia sa fie conturat in jurul abilitatilor de negociere si al capacitatii de a se descurca in situatii dificile, dar se cerea si o experienta minima de 4-5 ani in domenii similare.
„Experienta profesionala este un criteriu care primeaza intotdeauna atunci cand vorbim de specialisti, urmata de studii si calificari. Explicatia vine din nevoia angajatorilor de a beneficia imediat de serviciile prestate de un angajat nou. Pe de alta parte, o persoana cu experienta isi poate sustine nivelul de competenta cu rezultate concrete“, a precizat Dacian Chilat, Business Development Manager Adecco.
Atat la nivel national, cat si international, IT-ul este unul dintre domeniile in care s-au facut angajari, intrucat specialistii existenti la ora actuala nu acopera necesarul pietei.
„Justificat sau nu, prima reactie a multor angajatori a fost de a reduce nivelul ofertei si, in acelasi timp, de a creste asteptarile fata de nivelul profesional al candidatilor. In mod eronat, foarte multi angajatori s-au plasat intr-o pozitie de forta, agresiva fata de angajati, ceea ce de multe ori a produs erori de comunicare si de functionare a recrutarii“, a apreciat Rudolf Fedorovici.
Candidatii au devenit mai retinuti din perspectiva relationarii cu angajatorii, si pentru multi dintre ei nivelul asteptarilor a scazut, mai ales din perspectiva somajului prelungit.

Solutii alternative angajarilor directe
Avand in vedere dificultatile generate de racirea economica, angajatorii au incercat sa gaseasca solutii care sa-i avantajeze financiar, raportate in principal la veniturile dobandite in urma unor angajati nou-veniti.
Astfel, daca pana acum companiile preferau sa angajeze direct personal, in contextul actual au schimbat strategia prin implementarea contractelor de colaborare, pe baza de comision, cu persoane fizice autorizate sau cu chiar societati comerciale.
Ghidandu-se dupa principiul „orice job e mai bun decat niciun job“, candidatii au manifestat o mai mare flexibilitate, atat in ceea ce priveste pozitia pentru care au aplicat, cat si asteptarile financiare. In aceasta categorie se incadreaza persoanele fara un loc de munca sau amenintate de perspectiva pierderii lui, in general pentru orice tip de pregatire: entry, middle sau top. Persoanele care au avut un loc de munca stabil si au dorit mai mult o schimbare si-au putut permite anumite pretentii, insa fara succes.

8% din cerere, pentru transport si logistica
In perioada 2006-2008, companiile de recrutare s-au confruntat cu un varf al cererilor pentru recrutarea de personal specializat in transport si logistica, cererea fiind aproximativ proportionala cu oferta de resurse umane disponibila pe piata in perioada respectiva. Discrepanta s-a produs in 2009, cand cererea companiilor a scazut mult sub numarul candidatilor.
Acoperind o plaja mai mare de industrii prin serviciile oferite, din totalul proiectelor derulate in 2009 de consultantii in domeniul resurselor umane, aproximativ 8% din cererile existente au vizat transportul si logistica, o crestere fiind inregistrata catre finalul anului, si o scadere, in perioada estivala.
Cei mai multi candidati cu experienta in logistica si transport care au apelat la ajutorul consultantilor proveneau din pozitii de middle si top management (manager zonal, coordonator de transporturi, reprezentant de vanzari servicii de transport si logistic). Aproximativ 90% dintre acestia si-au pastrat interesul pentru aceste domenii, si doar 10% au prezentat flexibilitate si catre altele. Potrivit lui Dacian Chilat, personalul disponibilizat provenit din pozitii de suport si middle management a putut sa se angajeze, in masura disponibilitatii locurilor de munca, in retail sau FMCG. Personalul necalificat sau supercalificat a avut mai putine optiuni. Conform Manpower, aproximativ 30% dintre companiile-client au solicitat recrutare de personal in transporturi, mai ales in a doua parte a lui 2009.

Salarii mai mici cu 30-40%
In 2009, nivelul salarial a scazut cu pana la 30-40%, cel mai bun caz fiind reprezentat de mentinerea salariilor la acelasi nivel. Aceste situatii au fost valabile atat pentru salariile fixe, cat si pentru veniturile variabile.
„Multe companii au renuntat doar la acordarea bonusurilor, altele au redus inclusiv salariile fixe. Cat despre cresteri salariale, au existat doar cateva cazuri izolate“, a precizat Dacian Chilat.
Pentru 2010 sunt estimate usoare cresteri ale nivelului salarial, insa nu se prevede o revenire la situatia existenta inainte de micsorare, inclusiv reinceperea acordarii bonusurilor de performanta.
Anul trecut, salariile au cunoscut, categoric, o stagnare, si chiar o diminuare in unele industrii si pentru anumite categorii de salariati. Reducerile salariale cel mai des intalnite au fost cele aplicate comisioanelor, renuntarea la prime sau la al treisprezecelea salariu – unde a fost cazul. Pentru primul trimestru al anului, directorul HR4U a apreciat ca va exista o imbunatatire a situatiei, chiar daca tendinta de anul trecut a fost de crestere a numarului de someri.

Angajatorii ies din hibernare
2010 pare a fi un an promitator, conform consultantilor in resurse umane, prin prisma cererilor de recrutare de personal inregistrate in prima luna. Aceasta situatie favorabila caracterizeaza momentan marile orase, Bucuresti si Timisoara, ceea ce este normal, deoarece companiile care vor sa angajeze sunt prezente in numar mai mare si sunt mai active acolo – insa semnale pozitive vor incepe sa apara si in orasele mai mici.
„Numarul disponibilizarilor va scadea comparativ cu 2009, iar salariile, cel mai probabil, se vor majora intr-un ritm foarte lent pe parcursul lui 2010, insa vor reaparea bonusurile de performanta“, a afirmat Dacian Chilat.
Multe dintre companiile multinationale care in 2009 si-au inghetat bugetele de recrutare vor depasi faza de hibernare, trecand la stadiul de angajator activ prin intermediul furnizorilor de solutii de „leasing de personal“.
In 2010, in ceea ce priveste angajarile, companiilor din retail, IT, BPO, Farma si FMCG li se vor adauga cele din sectorul de productie industriala care si-au marit capacitatea. Insa angajatorii vor fi mai precauti, iar cererea de angajare nu va putea atinge nivelul din 2007-2008.
Parerile sunt impartite in ceea ce priveste evolutia locurilor de munca. Astfel, pentru perioada urmatoare, reprezentantului Advice Human Resources, Rudolf Fedorovici, estimeaza o dublare a numarului de CV-uri primite de la persoane aflate in cautarea unui loc de munca.
„Situatia pietei fortei de munca va cunoaste o remediere foarte lenta, in prima jumatate a anului vor mai exista disponibilizari, iar din a doua parte situatia va cunoaste o tendinta usor ascendenta“, a apreciat Bogdan Toth.
In 2010, modalitatea de angajare va fi diferita si se va baza, in principiu, pe angajari interne si promovari.

 

Articole similare

Ad