Putini oameni iau in serios tot ceea ce fac si-si doresc sa fie foarte buni in domeniul in care activeaza. Ambitia si spiritul de competitivitate sunt doua calitati care l-au adus pe Gheorghe Vlase in pozitia de a construi de la zero una dintre cele mai mari flote de transport din Romania. Iar pentru ca numarul mare de camioane l-a obligat sa lucreze cu un numar si mai mare de soferi,
Gheorghe Vlase a inceput in urma cu cativa ani sa traiasca tot mai mult printre ei – in parcari, pe drum, in restaurante – pentru a le intelege felul de a fi si mentalitatea. Anul trecut a parcurs 60.000 km la bordul unui camion de exceptie – Black Amber – o editie speciala Scania din care s-au produs numai 100 de unitati si a obtinut cel mai mare punctaj prin Scania Driver Support dintre toti soferii de Scania din Romania, monitorizati prin C200.
Gheorghe Vlase nu a avut cel mai mare rulaj, insa faptul ca a parcurs 70% din cei 60.000 km numai pe traseu intern ii arata indemanarea, deoarece pilotul automat e mai greu de folosit pe drumurile noastre. „De la Slobozia pana la Timisoara sunt 38 de varfuri de panta: daca nu ataci cum trebuie pantele, pierzi 12 l de motorina pe acest traseu. La orice creasta trecuta cu acceleratia apasata pierzi 300 ml motorina”, spune Gheorghe Vlase, care a recunoscut ca isi verifica raportul generat de Scania Driver Support dupa fiecare cursa, incercand de fiecare data sa inteleaga cum trebuie sa-si schimbe stilul de condus pentru a si-l perfectiona continuu.
Proprietarul firmei de transport din Slobozia a dezvoltat o relatie foarte apropiata cu driver trainerul Scania Romania, pe care il suna ori de cate ori are vreo intrebare de natura tehnica. Il preocupa mai ales folosirea optima a cuplului motor, pentru a merge cat mai economic.
„La motoarele cu puteri maxime intre 410 si 450 CP, cuplul maxim este de 1.800-2.200 Nm. Schimbul treptelor de viteza se face intre 1.250 si 1.300 rpm si e bine ca turatia sa nu coboare sub 1.000 rpm. La fiecare schimbare intr-o treapta superioara, turatia scade cu 200 rpm”, spune Gheorghe Vlase, care prefera schimbatoarele de viteza cu splitter pentru gama „usoara” si gama „grea” celor „cu bataie” („dublu H”), la care pot aparea greseli in schimbarea treptelor daca soferul nu este atent.
Toti trainerii de conducere economica recomanda sa ajungi cat mai repede la viteza de croaziera si apoi sa pui camionul pe pilot automat. „Problema este”, considera Gheorghe Vlase, „ca adeseori in fata iti apar obstacole si trebuie sa reduci mereu turatia, apoi accelerezi si tot asa”.
In concluzie, „soferia este o meserie complexa, trebuie sa te identifici cu ea”. Managerul firmei din Slobozia intentioneaza sa ia cu el in camion, in fiecare zi, care un sofer, pe care sa incerce sa-l pregateasca in vederea obtinerii unor rezultate cat mai bune prin prisma consumului de combustibil. „Discut cu ei, ii las pe ei sa conduca, apoi conduc si eu. Traseul Slobozia-Constanta este mai bun decat orice poligon: include autostrada, ..