H.Essers a inaugurat, luna trecuta, un depozit de 30.000 m2 in cadrul Bucharest Industrial Park, la km 23 pe autostrada A1. Acesta reprezinta prima faza a proiectului de constructie a sediului principal din Romania si va permite companiei belgiene sa abordeze mai bine segmentele specializate – farmaceutice, marfuri de valoare, dar si produse chimice, inclusiv parfumuri – alaturi de produse de larg consum. Valoarea investitiei este de aproximativ 15 milioane de euro.
H.Essers detine deja certificare TAPA si ADR pentru activitatea de transport si SEVESO II „high risk“. In cel mai scurt timp, H.Essers urmeaza sa obtina TAPA si pentru depozitare.
Deschiderea noului depozit H.Essers din Bucuresti face parte din strategia grupului belgian de a a-si consolida activitatea in Europa de Est. Suprafata totala a terenului achizitionat anul trecut de H.Essers de la Bucharest Industrial Park este de 5 ha si compania are optiunea de a mai cumpara alte 21 ha. In prima faza au fost construite spatii de depozitare pe 33.000 m2. Acestea vor deservi produse farmaceutice (5.000 m2), produse de larg consum (2×10.000 m2), lichide si produse chimice (2×2.000 m2 si 1×1.000 m2) si servicii adaugate pentru logistica (1.000 m2). „Odata cu deschiderea noului depozit vom putea aborda mai bine segmentele specializate. Ramane si un compartiment pentru bunuri generale, dar chiar si pentru acestea sunt vizate in special companiile multinationale, care au nevoie de flexibilitate in operare, generate de fluctuatia volumelor manipulate“, a explicat Jeroen Fabry, Business Unit Manager, Bucuresti.
Depozitul H.Essers este ocupat in prezent in procent de 80-85%, la care se vor adauga operatiunile pe produse farmaceutice, pentru care se mai asteapta anumite certificari.
„Special pe segmentul farmaceuticelor, tot mai multi producatori sunt dispusi sa lucreze cu furnizori de logistica, pentru ca doresc sa intre direct in piata si sa nu mai colaboreze cu distribuitori. Totul depinde de volume si de strategia de dezvoltare pe anumite piete a producatorilor. Cash-flow-ul distribuitorilor este pe sfarsite, astfel ca nu mai sunt interesati sa faca investitii suplimentare in facilitati de depozitare. Distribuitorul nu face decat sa cumpere si sa revanda produse, nu este dispus sa detina locatii proprii pentru depozitare. Singurul motiv pentru care s-au implicat in acest segment la inceput a fost acela ca nu existau furnizori de servicii logistice care sa ofere capacitatile potrivite de depozitare, specifice industriei farmaceutice“, a explicat directorul H.Essers.
Certificate SEVESO si TAPA
Logistica si transportul marfurilor de valoare si al produselor chimice reprezinta unul dintre segmentele vizate de H.Essers. Masurile de siguranta care se impun in acest caz sunt costisitoare si de multe ori beneficiarii nu realizeaza acest lucru. In schimb, cer alinierea la standardul de securitate TAPA (nu si certificarea, pentru ca aceasta este foarte scumpa si …