Desi inca din noiembrie anul trecut a intrat in vigoare ordinul 1891 care se refera la amanarea platii la import, companiile romanesti nu s-au inghesuit sa se autorizeze in acest sens. Astfel, in Romania sunt doar 40 de firme cu certificat AEO si 60 autorizate pentru vamuirea la domiciliu, cei mai multi agenti economici nefiind interesati nici macar sa depuna cereri in acest sens. Desi masura dorea sa atraga mai multe marfuri prin Constanta, importatorii ocolesc portul nostru din cauza piedicilor pe care le intampina din partea lucratorilor vamali.
Subiectul a fost dezbatut in cadrul evenimentului cu tema „Neplata TVA la import“, organizat de Deloitte si Arilog la sfarsitul lui februarie.
Actuala legislatie vamala si fiscala permite amanarea platii TVA in vama pentru importul de bunuri destinate altor state membre UE. Desi s-a optat pentru termenul de amanare, reprezentantii Deloitte au explicat ca este vorba, de fapt, de o scutire de la plata TVA de 24% din valoarea importurilor pentru bunurile ce urmeaza a fi puse in libera circulatie. Certificatul de amanare poate fi obtinut de persoanele care au o valoare cumulata a importurilor de cel putin 100 de milioane de lei, de operatorii economici autorizati (AEO) si de cei autorizati pentru procedura de vamuire la domiciliu care sunt inregistrati in scopuri de TVA in tara noastra.
Ordinul 1891/2013 precizeaza ca agentii economici care au statut de AEO sau au aprobata procedura de vamuire la domiciliu pot face o cerere pentru certificatul de amanare de la plata TVA la import. Certificatul este pentru punerea in libera circulatie a marfurilor, se emite pe un an si se reemite la cerere. Odata obtinut, el intra automat in sistem pentru toate importurile companiei in cauza. Facilitatea doreste sa incurajeze operatorii care pana acum au ales alte porturi, din cauza TVA la import, sa revina la Constanta. Neplata TVA la import pentru toate operatiunile efectuate de titularul autorizatiei duce atat la o economie considerabila pentru companii, cat si la reducerea timpului de asteptare pentru vamuirea marfurilor. In plus, marfurile pot fi puse in libera circulatie la o locatie agreata cu vama, iar procedura ajuta la un control intern mai bun asupra operatiunilor vamale.
Vama pune piedici importatorilor
In ciuda acestor avantaje, companiile nu s-au inghesuit sa isi obtina vreuna din cele doua autorizatii, astfel incat doar 60 s-au autorizat pentru vamuirea la domiciliu si 40 au obtinut statutul de AEO, majoritatea optand in continuare pentru plata TVA la import si recuperarea ulterioara a acesteia.
Reprezentantii Deloitte au explicat ca pentru recuperarea TVA procedurile sunt mai complexe si implica personal care sa se ocupe special de acest lucru, astfel incat circa 5% din suma recuperata este trecuta la pierderi.
…