Gradul de automatizare in intralogistica a crescut considerabil, indiferent de ce proces vorbim, iar asta pune presiune pe producatori, mai ales ca s-a schimbat si comportamentul clientului. Desi costul de operare are o mare influenta asupra deciziei de achizitie, oferta expozantilor la editia de anul acesta a targului de intralogistica CeMAT, desfasurat la Hanovra in perioada 19-23 mai, a fost bogata in solutii automatizate, inovatii si echipamente cu un impact redus asupra mediului. Motto-ul sub care s-a desfasurat targul de intralogistica, „Inteligent, integrat si eficient“, a fost luat astfel in serios de expozanti prin produsele pe care le-au adus in fata vizitatorilor, acestea fiind inspirate chiar de cerintele clientilor.
Grupul Beumer a prezentat mai multe solutii, inclusiv o banda de sortare echipata cu module noi si functii suplimentare si un sistem de propulsie cu cresteri semnificative de eficienta.
Aceste solutii proiectate in functie de nevoile clientului reprezinta un raspuns la schimbarile tiparului de consum, dar si la comertul on-line, un generator major de crestere.
Vizitatorii la expozitie au putut sa analizeze banda de sortare BS 7 BT care masoara 40 m lungime. Beumer a echipat masina cu o varietate de module si functii, demonstrand astfel cum pot fi indeplinite cerintele individuale. Un exemplu este statia manuala, care ofera un sistem low-cost de incarcare.
Un alt modul consta dintr-o camera care citeste codurile de bare ale produselor chiar in momentul in care sunt incarcate. Daca sistemul nu poate recunoaste codul de bare, nu alimenteaza produsul pe banda. Exista un instrument care corecteaza erorile in procesul de sortare, crescand astfel acuratetea. Un cadru de corectie detecteaza pozitia produsului pe banda si daca acesta este prea departe la dreapta sau la stanga sistemul il impinge in pozitia ideala, asigurand un proces de sortare sigur si de incredere.
In zona sortatoarelor de inalta performanta, Beumer Group a dezvoltat OptiDrive, un sistem de tractiune eficient care ofera o alternativa economica fata de motoarele liniare conventionale asincron. Noul sistem ofera o crestere cu 85% a eficientei si extinde intervalul de service.
Accent pe ergonomie
Designul statiilor de lucru devine un punct de interes pentru operatorii centrelor de distributie, in special din industria automotive. Motivul este nevoia constanta de a manipula piese mici si compacte, dar mai ales cu o greutate semnificativa. Angajatii sunt supusi unui stres fizic considerabil, de aceea Bito-Lagertechnik Bittmann GmbH a dezvoltat unitati de extractie ce pot fi integrate sistemelor de rafturi in care spatiul destinat operatorului este ergonomic si fiecare operatiune se face fara efort. Trei unitati de extractie pot fi pozitionate una in continuarea celeilalte pentru a crea un sistem standard cu o latime a culoarului de 2.700 mm. In general, acestea sunt folosite pentru echiparea la sol a sistemelor de rafturi.