Logistica umanitara se aseamana in mare parte cu cea industriala: un anumit produs trebuie mutat dintr-un punct in altul, cu mentiunea ca totul trebuie facut in asa fel incat sa ii ajute pe beneficiari repede si sa salveze vieti. Asta inseamna ca elementul cost, atat de important in logistica obisnuita, nu este unul major, viata celor care au nevoie de ajutor fiind mult mai importanta. Cu toate acestea, costurile trebuie tinute sub control si organizatiile trebuie sa le cuantifice.
Ca urmare, o colaborare mai stransa intre aceste doua categorii de companii ar fi mai mult decat benefica si fiecare ar avea cate ceva de invatat.
In cadrul conferintei EXCHAiNGE, organizate pe 24-25 iunie, la Frankfurt, Bernd Hellingrath, membru al BVL Humanitarian Logistics, a aratat ca „logistica umanitara este in medie cu 15-20 de ani in urma logisticii industriale, iar succesul operatiunilor umanitare este diminuat de faptul ca organizatiile acorda o prea mica importanta logisticii, neavand cunostinte in acest sens si nici personal specializat, iar sistemele IT nu sunt cele mai potrivite.“ Insa, in opinia acestuia, situatia este pe cale sa se schimbe, deoarece in ultima vreme cresc actiunile de constientizare a acestor neajunsuri, mai ales ca 18% din costurile unui ONG reprezinta cheltuielile logistice, deci o abordare profesionista ar duce la eficientizarea activitatii. Wolfgang Gross, CEO humedica, o organizatie umanitara de mici dimensiuni, dar cu o logistica foarte bine pusa la punct, a aratat ca, „pe masura ce organizatia crestea, ne-am dat seama ca trebuie sa organizam si partea de logistica, pentru ca la fata locului provocarile sunt foarte mari; de aceea trebuie sa te gandesti in avans la ce trebuie imbunatatit in lantul logistic“.
Si Martin Blanjaar, reprezentantul Oxfam GB, a recunoscut ca in cadrul organizatiei unde activeaza trebuie tot timpul sa sublinieze importanta logisticii, care este subapreciata. „In cazul nostru circa jumatate din cheltuieli sunt legate de supply chain, din care 10% ar putea fi eliminate daca am derula operatiunile mai bine. O problema pe segmentul nostru de activitate este lipsa solutiilor informatice speciale pentru logistica umanitara. De obicei, daca o organizatie vrea un sistem IT, cumpara unul standard, dezvoltat pentru logistica comerciala, dupa care investeste foarte mult pentru customizarea acestuia.“
Implementarea unui standard ar fi de mare ajutor
Asa cum a aratat Isabelle de Muyser-Boucher, reprezentanta OCHA, organizatia din cadrul ONU care coordoneaza interventii umanitare in caz de dezastre, din 2000 numarul crizelor umanitare care au necesitat interventii s-a dublat, in 2013-2014 clusterul logistic al ONU pentru tari cum sunt Siria, Iordania, Liban, sudul Sudanului si Filipine a fost compus din 50 de depozite, pentru 105 organizatii, interval in care au fost transportate peste 104.000 t de ajutoare umanitare, mare parte cu camioane. La nivel global, ONU are o serie de instrumente de coordonare printre care …