Ca in fiecare an, pentru a putea obtine clasamentul companiilor de logistica din Romania, am folosit codurile CAEN „Alte activitati anexe transporturilor“, „Activitati de servicii anexe pentru transporturi terestre“, „Manipulari“ si „Depozitari“. A rezultat ca in anul fiscal 2014, primele 100 de companii de logistica (unde am inclus si casele de expeditii) au obtinut o cifra de afaceri totala de 1,028 miliarde de euro, putin peste rezultatul de circa 924 de milioane de euro din anul fiscal 2013. Profitul lor total a ramas aproape acelasi, 37,5 milioane de euro, comparativ cu 37,7 milioane de euro in anul precedent.
A crescut, in schimb, pierderea totala a celor 100, in valoare de 4,1 milioane de euro, mai mare decat rezultatul din 2013: 3,2 milioane de euro. Este mai mare, de asemenea, si valoarea activelor imobilizate si circulante detinute de cele 100 de companii. Vorbim astfel de 507,8 milioane de euro, fata de 471,3 milioane de euro in anul fiscal precedent.
Top 10 companii de logistica ordonate in functie de cifra de afaceri obtinuta este foarte asemanator cu cel de anul trecut, o singura companie iesind din top. In rest, sunt cateva cazuri unde s-a facut „rocada“.
Primul loc l-a ocupat, ca de obicei, Schenker Romtrans, cu 91,1 milioane de euro cifra de afaceri, totusi cu trei milioane de euro mai putin decat in anul precedent, cand crescuse cu 12,3 milioane. Chiar si asa, nu este de asteptat ca vreo alta companie de logistica din Romania sa ajunga prea curand lider in locul Schenker.
La mare distanta din punctul de vedere al rezultatului, dar pe a doua pozitie in top, se afla Transmec Ro, cu 53 de milioane de euro, cu 8,2 milioane mai mult decat in 2013, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata de vreuna din companiile din clasament. Dupa ce a introdus linia de transport feroviar intre Curtici si Zeebrugge, Transmec a detronat Gefco, ocupanta locului al doilea de mult timp. Gefco se afla acum pe locul al treilea, cu 51,9 milioane de euro, chiar daca a obtinut o cifra de afaceri mai mare cu 4,3 milioane de euro decat in anul precedent, gratie anului bun pentru industria automotive, dar si eforturilor de a atrage clienti si din alte domenii de productie.
Urmeaza Gebrüder Weiss, pe locul al patrulea, ca si anul trecut, care si-a crescut cu patru milioane de euro cifra de afaceri, ajungand la 44,8 milioane de euro, desi au fost clienti cu care a incheiat colaborarea, atunci cand aceasta a devenit paguboasa pentru companie. Ei, insa, au fost inlocuiti de altii noi, unde calculul de rentabilitate s-a facut per ansamblu, si nu pe fiecare tip de activitate in parte. In plus, clientii GW fac parte dintr-o larga varietate de industrii, astfel incat declinul uneia sa nu dauneze prea mult companiei de logistica.
DSV Solutions si Kühne+Nagel au facut schimb de locuri fata de topul de anul trecut. Acum DSV se afla pe locul al cincilea, cu 39,6 milioane de euro, dupa o crestere de 7,5 milioane de euro, iar Kühne+Nagel este pe locul al saselea, …