Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Automatizare sau externalizare?

Activitatea de logistica in zona de productie este total diferita de cea a unui depozit mare, operat de un furnizor de servicii logistice. De aceea, logisticienii din acest segment trebuie sa aleaga intre automatizare si externalizare, fiecare solutie avand argumente si contrargumente, legate in principal de nivelul investitiilor pe care si le permite compania, capacitatea de depozitare sau siguranta in munca. Laurentiu Cioinac, site warehousing manager la Bergenbier-Molson Coors, a afirmat in cadrul prezentarii „Logistics in FMCG Manufacturing“ ca logisticii companiei pe care o reprezinta ii este potrivita – mai ales in situatia in care produsele accizabile, precum berea, fac afacerea un pic sensibila – automatizarea bazata pe instalarea de rafturi gravitationale. Aceasta, la randul ei, poate crea mai departe alte oportunitati de eficientizare, cum ar fi utilizarea stivuitoarelor autonome.
 

Productia de bere ramane unul dintre factorii importanti in generarea cresterii economice la nivelul Romaniei, in special datorita caracterului sau national: peste 97% din berea consumata la noi este produsa la nivel local, iar peste 70% din materiile prime agricole folosite pentru producerea ei provin chiar din tara. Ca o consecinta imediata a acestui fapt, la nivelul intregii Romanii, sectorul berii genereaza, direct si indirect, peste 84.900 de locuri de munca.

Produsele accizabile sunt mai sensibile
Laurentiu Cioinac a observat un anumit tipar al modului de lucru al angajatorului din FMCG, respectiv prin exercitarea unei presiuni de a se face totul extrem de rapid, foarte corect si fara niciun risc de accident. „Indiferent ca am lucrat in depozit, in zona de calitate sau in alte departamente, cerintele au fost aceleasi. Economia ne impinge tot timpul catre solutii care sa atraga economii si oportunitati ca sa putem scadea costurile“, a punctat reprezentantul Bergenbier, completand: „ar fi ideal sa gasim o varianta de astfel de angajat-model care face lucrurile perfect, fara riscuri. Dar, pentru ca asa ceva nu exista, rolul managerului este de a gasi optiuni si solutii alternative pentru a scadea costurile.“
Si, pentru ca logistica din zona de productie este total diferita de cea a unui mare centru logistic, diferind numarul de SKU, metoda de picking s.a., logisticienii din fabrici au doua optiuni: automatizarea sau externalizarea. „Externalizarea este o solutie foarte buna, insa adoptarea ei depinde de business. Cand am plecat de la compania de tigarete la care am lucrat anterior in logistica am crezut ca peste tot modul de lucru este identic. Insa, daca acolo aveam doar 15 de livrari pe zi, la Bergenbier facem circa 150 de livrari/24 de ore“, a subliniat Laurentiu Cioinac, mentionand ca logistica in manufacturing inseamna si operare si alimentare a liniei de productie, nu doar depozitare, care reprezinta de fapt cel mai simplu aspect. „Mi-as dori ca de maine, daca ar fi posibil, depozitul sa fie automatizat. Insa ca sa operezi corect un depozit ideal …

Articole similare

Ad